Путин ще връчи в Кремъл държавни награди и ще се срещне с президентите на Сърбия и Армения

Руският президент Владимир Путин днес ще връчи държавните награди в Кремъл, а по-късно през деня ще се срещне с президентите на Сърбия и Армения Томислав Николич и Серж Саргасян, предаде ТАСС.

В следобедните часове днес руският държавен глава ще връчи в Екатерининската зала в Московския Кремъл ордени и медали и ще присвои почетни звания на 42 руснаци и граждани на чужди държави. Награди от Руската федерация ще получат дейци на науката и ракетно-космическия отрасъл, както и известни обществени и религиозни дейци, представители на работническите професии, учители, артисти и журналисти.

Среща със сръбския президент

Сръбският президент Томислав Николич пристигна в Москва по-рано за получаването на наградата на международния фонд „Единство на православните народи в храма „Христос Спасител“. Официалната визита на Николич в РФ може да се състои през октомври, но датата все още се обсъжда.

Очаква се на срещата между Путин и Николич да бъдат обсъдени въпросите за развитието на стратегическото партньорство между Русия и Сърбия. Ще се състои обмен на мнения и по ключовите аспекти на сътрудничеството в политическата сфера и ще бъдат засегнати редица актуални международни въпроси, съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

В навечерието на посещението си в Русия сръбският президент даде интервю за ТАСС, в което разказа за погледа си върху ситуацията в Евросъюза и света, както и за руско-сръбските отношения.

Николич подложи на критика ЕС заради отклоняването от принципите, върху чиито основи е бил създаден. Сръбският президент посочи и кризата в еврозоната, но отбеляза, че тя представлява по-малък проблем за ЕС, отколкото санкциите срещу Русия. Според него тези санкции са навредили най-вече на малките страни от Евросъюза. Той подчерта, че „няколко държави-членки на ЕС ще се възпротивят на автоматичното удължаване на санкциите срещу Русия, тъй като те са срещу техните народи“.

Николич обърна внимание и на нарастващата миграционна криза в ЕС, като призна, че съюзът демонстрира, че не е готов да отговори на това предизвикателство и изрази съмнение, че миграцията в региона ще може да бъде спряна.

Отношенията между Москва и Белград сръбският президент характеризира като изключителни. Той оцени високо позицията на Русия, демонстрираща специално отношение към Сърбия и готовност да окаже помощ на Белград без значение на това, че Сърбия е част от ЕС, с който Москва преживява не най-добрите си времена.

Среща с президента на Армения

Днес вечерта Путин ще приеме в Кремъл и арменския президент Серж Саргасян. Очаква се в хода на срещата президентите на Русия и Армения да обсъдят ключовите теми на двустранното сътрудничество в търговско-инвестиционната, енергийната и хуманитарната сфери, както и перспективите за развитие на интеграционните процеси в евразийското пространство.

Отделно внимание се предполага да бъде обърнато и на въпросите за нагорно-карабахското урегулиране.