Путин: Циничните опити да се реабилитират нацистите са неприемливи

Русия смята за неприемливи циничните опити да се пренапише историята в изгода на конюнктурни политически интереси, да се реабилитират нацистите и техните поддръжници. Това се казва в приветственото послание на президента на Русия Владимир Путин към участниците в руско-китайска конференция под наслов „Ролята на СССР и Китай в постигането на победа над фашизма и японския милитаризъм във Втората световна война“, предаде РИА Новости.

„За нас са абсолютно неприемливи циничните опити да се пренапише историята в изгода на конюнктурните политически интереси, да се реабилитират нацистите и техните поддръжници. Подобни действия са не само безнравствени, но и крайно опасни. Те тласкат света към нови конфликти, жестокост и насилие“, каза Путин.

„В Русия никога няма да бъдат забравени храбростта и героизма на китайските братя по оръжие, отдали живота си в името на общата Победа. Със същото внимание и почит се отнасят и в КНР към паметта на съветските воини и офицери, загинали в бой с нашествениците на китайска земя“, се казва още в посланието на Путин.

Руският президент изрази увереност, че конференцията „ще способства за утвърждаването на правдивото виждане на събитията от годините на войната, ще помогне да се увековечат подвизите на предците, ще внесе съществен принос във възпитаването на младежта в духа на патриотизма, хуманизма и дружбата между народите“.