Путин упрекна Киев в разговора с Меркел

Президентът на Русия Владимир Путин осъди остро опитите на киевските власти да използват въоръжени сили срещу мирни граждани в югоизточна Украйна в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, предаде ИТАР-ТАСС.

Помощникът на руския лидер Юрий Ушаков поясни пред журналисти, че «Путин и Меркел разменили мненията си относно критическата ситуация в Украйна, в това число и нежеланието на властите в Киев да изпълняват женевските споразумения от 17 април». Също така, той съобщи, че Путин и Меркел обсъдили реда на изпълняване при евентуална реализация на женевските договорености.

«Трябва да се отбележи, че някои оценки за реализацията на този документ не съвпадат. Киев от самото начало е трябвало да покаже готовност за тяхното реализиране, но тъй като, женевските договорености бяха враждебно приети от киевските власти, бяха предоставени съответстващи обяснения, които не съответстват на това, което се е обсъждало в Женева на 17 април. Именно това доведе до тази ситуация, която наблюдаваме днес», смята Ушаков.

Също така, по време на разговора между Путин и Меркел се е повдигнал и въпросът за проучвателната мисия на ОССЕ. Лидерите подчертали важността от бързи преговори за сигурността на доставките и транзита на газ от Русия във формата на «тройката» с участието на представителите на Русия, ЕС и Украйна. Ушаков поясни, че Русия е готова за тези преговори.

Въпроса за въвеждане на руски миротворчески сили на територията на Украйна, Путин и Меркел са подминали. Телефонният разговор между двамата държавни лидери се е състоял по инициатива на Германия.