Путин: Трябва да дадем адекватен отговор на заплахата за военната сигурност

Статусът на Военнопромишлената комисия бе повишен до президенстко ниво. Руският президент Владимир Путин оглави лично държавната комисия, отговаряща за националната отбранителна промишленост.

Руският държавен глава направи редица изявления във връзка със сигурността на страната и заяви, че кризата в Украйна се използва за реанимация на НАТО.

Путин акцентира върху това, че е необходимо да бъде даден адекватен отговор на потенциалните заплахи за сигурността на страната. „Трябва ясно да се разграничат потенциалните заплахи за военната сигурност на Русия, – заяви президентът. – На всяка от тях трябва да бъде даден достатъчно адекватен отговор”.

Путин припомни, че преди няколко години САЩ се оттеглиха едностранно от Договора за противоракетна отбрана.  „С пълна сила кипи създаването на система за противоракетна отбрана, и успехи по пътя на преговорите не се виждат, – констатира Путин. – Освен това, системата създава съответни ПРО и в Европа, и в Аляска, тоест в близост до нашата граница, разработва се теорията на така наречения глобален обезоръжаващ удар”.

Руският президент допълни, че съществуват и други причини за безпокойство на руското ръководство, в това число продължаването на военното завоюване на космоса, използването на стратегическо оръжие и т.н. „Появяват се много нови заплахи, а неотдавна, както знаете, бе прието решение за увеличаване на силите на НАТО в Източна Европа. Кризата в Украйна, която бе провокирана от някои наши западни партньори, сега се използва за реанимация на НАТО“, заяви Путин.

Руският президент призова всичко това да бъде отчетено при приемането на решения във връзка с осигуряването на безопасността на страната. „Всичко това безусловно трябва да бъде отчетено и ще бъде отчетено при взимането на решение за обезпечаване на сигурността на Русия. Длъжни сме да направим така, че тази сигурност да бъде абсолютно надеждно гарантирана“, подчерта Путин.

Президентът припомни, че Русия нееднократно е предупреждавала, че е принудена да предприеме адекватни мерки с цел обезпечаване на своята сигурност. „Това е говорено много пъти, но би ми се искало да няма излишна истерия, когато тези решения бъдат окончателно приети и започнат да се реализират”, поясни президентът на РФ.

„Русия няма да влиза в нова надпревара във въоръжаването въпреки желанието на някои сили“, заяви Путин. Президентът подчерта, че подобен развой на събитията е абсолютно изключен. „Ние ще изхождаме от реалните прогнози за развитие”, поясни той.