Путин, Тръмп и Папа Франциск, поздравиха българския народ и президента по случай 3 март

„Да си българин не е участ. Да си българин е чест!“. С тези думи президентът Румен Радев поздрави в профила си във Фейсбук всички българи по случай Националния празник на Освобождението на България. На днешния 3 март се навършват 139 години от подписването на Санстефанския мирен договор между Русия и Турция, който слага край на едногодишната война, наречена Освободителна. Договорът кара Високата порта да признае новата Българска държава и петвековното й владичество върху нашите територии да приключи, след като Турция губи войната.

„Да си българин не е участ. Да си българин е чест! Това са го знаели нашите възрожденци. Нека го знаем и ние! Честит национален празник”, написа тази сутрин държавният глава в социалната мрежа.

„Да си българин не е участ. Да си българин е чест! Това са го знаели нашите възрожденци. Нека го знаем и ние! Честит национален празник!“.

Днес президентът ще присъства на тържествена церемония по издигане на националното знаме пред  Паметника на Незнайния воин в София, след което ще извърши тържествената смяна на караула пред Президентството.

По-късно днес Радев присъства на честването на празника на историческия връх Шипка, битката на който преди 139 години на българските опълченци срещу напиращите турски орди остана в историята като Шипченската епопея.

„Всеки българин трябва поне веднъж да изкачи Шипка. Нека всички да си зададем въпроса можем ли поне малко да се доближим до тези герои, до това, което направиха те за България и да последваме техния пример. Можем и трябва да бъдем отговорни за настоящето и бъдещето на България. Този ден опроверга мита, че са ни подарили свободата. Тук осъзнаваме, че когато има воля, сме способни на чудеса. Няма предел за човешката сила и дух, когато си готов да жертваш живота си за свободата на отечеството. Тук съм, за да се поклоня пред подвига на героите, българските опълченци и руските войни“, заяви от героичния връх президентът Радев.

Поздрави на лидерите по света за 3 март

Междувременно по повод Националния празник на България – 3 март, държавни глави, сред които президентите на САЩ, Руската Федерация, Държавата Палестина, Пакистан и кралят на Белгия, изпратиха поздравителни писма до президента Румен Радев, предаде БГНЕС.

От администрацията на Белия дом изтъкват, че с всяка изминала година връзките между българския и американския народ укрепват. „Заедно с американския народ, отправям най-искрени пожелания към България и българския народ по повод отбелязването на годишнината от Освобождението на страната – Трети март”, гласи писмото на президента на САЩ Доналд Тръмп до държавния глава Румен Радев по повод 139-годишнината от Освобождението на България.

Владимир Путин

„Вековното приятелство на народите на нашите страни ще остане“, заявява пък президентът на Русия Владимир Путин в своето поздравително писмо до Радев. „Приемете сърдечните ми поздравления по случай Националния празник на Република България – Деня на Освобождението от османското иго. Този празник напомня за славните подвизи на руските воини и българските опълченци, които без да щадят живота си са се сражавали рамо до рамо за независимостта на България“, пише администрацията на Кремъл от името на Путин.

„Сигурен съм, че вековното приятелство на нашите народи, закалено в години на тежки изпитания, ще остане надеждна основа за конструктивно развитие на руско-българските отношения. От цялата си душа Ви желая крепко здраве и успех, а на всички Ваши сънародници – благополучие и процъфтяване“, се казва още в поздравлението отруския държавен глава.

Доналд Тръмп

„Съединените американски щати и България споделят общи ценности на сигурност, демокрация и мир. Чрез съвместния ни диалог, ние засилваме връзките помежду си и взаимно си напомняме за общите ни ценности, които са в основата на нашето партньорство. Днес ние отбелязваме националния празник на съюзник в НАТО, активен член на трансатлантическото семейство и близък приятел”, гласи изявлението от името на Тръмп.

В писмото си до президента Радев новият стопанин на Белия дом подчертава, че с всяка изминала година връзките между българския и американския народ укрепват и „с нетърпение очаква да работят заедно, за да изградят по-светло бъдеще за своите страни и за света“.

Папа Франциск

„За всички българи сърдечно изпращам благословията на Всемогъщия Бог“, пише в писмото на Папа Франциск до българския държавен глава по повод празника 3 март. „Отправям топли поздрави до Ваше Превъзходителство, както и до Вашите сънародници по този щастлив повод – Националния празник на България. За всички българи аз сърдечно изпращам благословията на Всемогъщия Бог“, се казва в посланието от Ватикана на Светия Отец.

Махмуд Аббас

Президентът на Държавата Палестина Махмуд Аббас отправя към целия български народ топли и сърдечни благопожелания за стабилност и благоденствие по случай Националния празник на страната ни. Президентът Аббас изразява увереността си, че приятелските отношения, които свързват двете страни и народи, ще продължат да се развиват и процъфтяват.

Мамнун Хюсеин

„По повод Националния празник на Република България поднасям своите най-сърдечни пожелания за прогрес и просперитет на Вас и целия български народ. Убеден съм, че отношенията между нашите две държави ще продължат да се развиват в положителна насока и занапред. Очаквам заедно да работим за по-нататъшното насърчаване и развитие на двустранните взаимноизгодни отношения“, пише в поздравителното си писмо президентът на Пакистан Мамнун Хюсеин. Кралят на белгийците Филип предава на българския държавен глава Румен Радев своите поздрави за щастие и здраве и изразява надеждата си съществуващите отношения на приятелство и сътрудничество между двете държави да бъдат задълбочени.