Путин: Терористите трябва да бъдат унищожавани на далечните подстъпи към Русия, това е законно

Руският президент Владимир Путин е убеден, че със силите на една страна е невъзможно да бъде победен международният тероризъм. „Невъзможно е международният тероризъм да бъде победен със силите на една страна, – заяви той в посланието си към Федералното събрание на РФ. – Особено в условията, когато границите в света на практика са отворени, а светът преживява и ново преселение на народите“.

По думите на руския президент, ситуацията се задълбочава заради постоянната финансова подкрепа, която се осъществява на терористите.

„Всяка цивилизована страна трябва да даде своя принос в борбата срещу тероризма, да потвърди солидарността си не чрез декларации, а с конкретни действия, а това означава никакво убежище за бандитите, никакви двойни стандарти, никакви контакти с каквито и да било терористични организации, никакви опити да бъдат използвани за собствени цели, никакъв престъпен кървав бизнес с терористите“, заяви Путин.

Руският президент обвини Анкара в подкрепа на терористите и обеща, че Русия няма да забрави за помагачеството на терористите от страна на „управляващата клика“ на Турция, което доведе до гибелта на руските военни. „Ние знаем кой в Турция пълни джобовете си и помага на терористите да печелят“, каза Путин. По думите му, именно с тези пари „бандитите вербуват наемници, купуват оръжие, организират нечовешки терористични актове, насочени срещу нашите граждани, гражданите на Франция, Ливан, Мали и други страни“.

Президентът припомни, че именно в Турция са се укривали и са получавали морална и материална подкрепа терористите, воюващи в Северен Кавказ през 1990-те и 2000-те г., като отбеляза, че „и сега там ги забелязват“.

„Заплахата от тероризма нараства“

„Заплахата от тероризма нараства. Още не е разрешен проблемът с Афганистан. Ситуацията в тази страна е тревожна и не всява оптимизъм. А неотдавна устойчивите и достатъчно благополучни страни от Близкия изток и Северна Африка – Ирак, Либия и Сирия – се превърнаха в зона на хаос и анархия, от която произлиза заплаха за целия свят“.

Путин подчерта, че борбата с тероризма – това е борба за свободата, правдата и справедливостта, за живота на хората и бъдещето на цялата цивилизация. „Ние знаем какво е агресията от международния тероризъм, – припомни Путин. – Русия се сблъска с нея в средата на 1990-те години и страната ни, нейните граждани, бяха подложени на жестоки терористични атаки“. Руският президент отбеляза, че терористичните актове в Русия са отнели живота на хиляди хора и „това е болка, която ще остане с нас завинаги“.

„Бяха необходими почти 10 години, за да бъде прекъснат гръбнакът на терористите, – заяви Путин. – Ние прогонихме на практика терористите от Русия. Но до ден днешен продължаваме да водим непримирима борба с остатъците от бандитските групировки“.

Путин счита, че е необходим единен международен фронт в борбата срещу тероризма.

„Трябва да се оставят настрана всички спорове и разминавания, да се създаде един мощен юмрук, единен антитерористичен фронт, който да действа въз основа на международното право и под егидата на Организацията на Обединените нации“, каза руският президент.

Руските военни в Сирия се борят за своята страна, унищожавайки терористите в далечните подстъпи към нея.

„В Сирия нашите Въоръжени сили се борят преди всичко за Русия, защитават сигурността именно на нашите граждани“, отбеляза руският президент, като добави, че армията и флотът на РФ убедително са показали в това своята боеспособност и увеличени възможности.

Путин подчерта, че особена опасност за Русия изхожда именно от концентрираните в Сирия терористи. „Сред тях са и немалко имигранти от Русия и страните от ОНД. Те получават пари, оръжие, трупат сили. И, ако укрепнат и победят там, то неизбежно ще се върнат и у нас, за да всяват страх и омраза, да взривяват, убиват и измъчват хората“, каза руският президент.

„И ние сме длъжни да ги пресрещнем и да ги унищожим в далечните подстъпи“, каза още той. Именно затова, поясни руският президент, е прието решението за военната операция в Сирия, основана на молбата на легитимните сирийски власти.