Путин с визита в Египет

Руският президент Владимир Путин пристига днес на двудневно посещение в Арабска Република Египет (АРЕ). Това ще бъде първата за тази година чуждестранна визита на руския държавен глава.

“В хода на предстоящите преговори на високо равнище ще бъдат обсъдени всички перспективи пред по-нататъшното развитие на всички области на руско-египетските отношения, в това число в политическата, търговско-икономическата и хуманитарната сфера. Предполага се, че ще бъдат обменени мнения и относно ситуацията в Близкия изток, Северна Африка и преди всичко Ирак, Сирия, Либия и регулирането на отношенията между Израел и Палестина”, се казва в съобщението.

В интервю за египетския вестник Al Ahram руският президент призова към това, да се обединят усилията на отговорните участници на световния петролен пазар, за да го направят стабилен и предсказуем.

„Предсказуемият и стабилен пазар на енергоресурси отговаря на интересите на всички държави. Затова в днешните условия е необходимо да обединим усилията на отговорните участници на световния петролен пазар, за да създадем условия за неговото уверено дългосрочно развитие“, подчерта той, коментирайки възможните последствия от почти двукратното понижение на цената на петрола през последните шест месеца.

Според Путин основният риск от падането на цената на петрола е в това, че петролната и газова индустрия са все по-малко привлекателни за инвеститорите. В резултат на това компаниите са принудени да се откажат от разработването на технологично сложни области на проекти – от проекти по усъвършенстване на инфраструктурата, което в крайна сметка ще доведе до намаляване на предлагането на петрол на пазара.

„Това означава, че в определен момент може да се появи силна ценова корекция в обратна страна, която ще се превърне в истински икономически шок. Подобни сътресения не са необходими на производителите на петрол, нито на страните-потребители, нито на световната икономика като цяло“, каза той.

Путин съобщи също, че с Египет вече се провеждат преговори за преминаване на разплащанията в национални валути.

Той припомни, че Русия вече използва националната си валута в търговията с редица държави от ОНД и Китай. „И тази практика е напълно обоснована, ние сме готови да я приложим и в отношенията си с Египет. Въпросът в момента се обсъжда на ниво съответните ведомства в двете държави“, каза Путин.

В интервюто за египетския вестник руският държавен глава се изказа също и за необходимостта от консолидиране на колективните сили в борбата с „Ислямска държава“. Според него, „предизвикателството, отправено към световната общност от страна на терористичната групировка „Ислямска държава“ е безпрецедентен“.

По думите на руския президент „това, което се случва днес в Сирия и Ирак, е резултат, в това число и на грубата безотговорна външна намеса в делата на региона, използването на едностранни силови акции и двойни стандарти, разделяне на терористите на „добри“ и „лоши“.

„Русия призовава за консолидиране на усилията на международната общност в борбата с тероризма въз основа на международното право, уважението на суверенитета и териториалната цялост на всички държави“, заяви руският президент. Той увери, че Москва е заинтересована „от развитието на сътрудничеството в тази сфера с приятелски Египет и на двустранна основа, и в международен формат“. „Още повече, че нашите държави неведнъж са били мишена на терористични атаки“, добави руският държавен глава.