Путин: Създаването на ново въоръжение – въпрос на икономически растеж на РФ

Производството на ново въоръжение – това е не само въпрос на осигуряване на отбранителната способност, но и на икономическия растеж на страната, заяви руският президент Владимир Путин по време на мероприятията в рамките на единния ден за прием на военна продукция, предаде РИА Новости.

„Производството на ново въоръжение и техника – това е не само въпрос на осигуряване на отбранителната способност, което, разбира се, е изключително важно, и днес за това се заделят средства. Но това е и въпрос, свързан с развитието на икономиката, с подкрепата на новите технологии, със запазването на нивото на заетост в икономиката на РФ“, каза президентът.

Според държавния глава, решаването на всички тези задачи „в голяма степен определя социалния климат на предприятията в отбранително-промишления комплекс (ОПК) и в научните колективи“.

Путин подчерта, че мониторингът на изпълнението на държавната поръчка за отбрана дава положителни резултати.

„Такъв постоянен контрол, несъмнено, повишава и, надявам се, ще продължава да повишава, отговорността на ОПК за изпълняването на всички поети задължения. При необходимост ние ще позволяваме да се коректират и да се приемат съответните коректиращи решения в тази насока от нашата работа“, каза.

Путин добави, че към момента зададените параметри от държавната поръчка за отбрана са издържани, в различните видове и родове войски забележимо се е увеличил делът на новите образци на въоръжение и военна техника – от 30,5 до 70,7 %. „Това число показва, че предприятията от ОПК са постигнали добри темпове и своевременно изпълняват задълженията си“, заключи Путин.