Путин: Стоящите пред световната икономика предизвикателства изискват съгласувани действия

Руският президент Владимир Путин счита, че стоящите пред световната икономика предизвикателства изискват съгласувани действия в името на устойчивия и балансиран растеж. „Световната икономика изпитва все повече влиянието на политическите и социалните фактори, а стоящите пред нея предизвикателства изискват съгласувани действия в името на устойчивия и балансиран растеж“, заяви той в приветствието си към участниците и гостите на предстоящия Петербургски международен икономически форум (ПМИФ), предаде ТАСС.

„Необходимо е заедно да търсим допълнителни стимули за развитие, по-пълно да реализираме промишления, научно-техническия и иновационния потенциал на страните и интеграционните структури, своевременно да реагираме на променящата се конюнктура на пазарите и създалата се трансформация на глобалния технологичен ред“, се казва още в приветствието.

Във връзка с това Путин счита за очевидна актуалността на девиза на днешния форум – „На прага на нова икономическа реалност“.

Руският президент отбеляза, че с всяка изминала година ПМИФ става все по-авторитетен и влиятелен.

Путин също така изрази увереност, че предстоящият Петербургски международен икономически форум ще позволи да бъдат изработени препоръки за оздравяването и подема на руската и световната икономика.

„Уверен съм, че разработените по време на форума препоръки и споразумения ще послужат за оздравяването и подема на руската и световната икономика. Ще спомогнат за бъдещото развитие на равноправното международно сътрудничество в най-различни области и за стартирането на взаимно изгодни перспективни проекти“, отбелязва руският президент.

Путин подчерта, че програмата на форума ще бъде наситена, в това число ще се проведат и срещи на деловите обединения на Г-20, БРИКС и ШОС, Русия и Казахстан, Италия и други страни. Освен това, на площадката на ПМИФ ще се проведе и специална сесия на Валдайския клуб, както и заседание на Руския форум за малък и среден бизнес, бизнес-среща на върха на ръководителите на най-големите енергийни компании и конференция, посветена на развитието на приарктическите територии.

ХХ Петербургски международен икономически форум ще се проведе в северната столица на Русия на 16-18 юни.