Путин: Срещата с Обама бе изненадващо откровена

Отношенията между РФ и САЩ, за съжаление, са на ниско равнище, но не по вина на Москва, това е избор на САЩ; РФ е готова да възстанови връзките, заяви руският президент Владимир Путин след продължилата близо час и половина среща с американския му колега Барак Обама.

„Ние винаги сме готови за развитие на отношенията, за цялостното им възстановяване“, заяви той пред журналисти.

Руският президент добави, че съществуват и различия, но двете страни са се договорили да работят съвместно върху тях. „Днешният разговор, както вече казах, бе изключително конструктивен, делови и изненадващо откровен“, каза руският лидер пред журналисти. „Имаме много допирни точки по обсъдените проблеми в Украйна и Близкия изток“, добави Путин, като подчерта, че тези различия са добре познати.

Руският президент разказа, че е обсъдил с Обама Украйна и Близкия Изток, при което много от позициите на двете страни съвпадат.

Отговаряйки на въпрос за възможността за по-активно участие на САЩ в разрешаването на ситуацията в Украйна, президентът припомни, че „Съединените щати достатъчно активно участват, макар и това да не се представя на преден план“. Той подчерта, че САЩ в известна степен „стоят и зад гърба на киевските власти, намират се в постоянен контакт с европейците“. В същото време между РФ и САЩ е установен „добър делови контакт по линия на външните министерства на постоянна основа“, добави Путин.

В Сирия Русия и САЩ са готови за координиране в борбата срещу ИД.

„Съществува разбиране на необходимостта от засилване на работата със САЩ в борбата срещу тероризма, ще помислим върху създаването на съвместни механизми за това“, заяви Путин.

Руският президент счита за незаконно нанасянето на въздушни удари от страна на Франция, Австралия и САЩ на територията на Сирия.

„Действително, в момента в Сирия военни самолети на Франция, Австралия и Съединените щати нанасят бомбени удари не само върху територията на Ирак по формированията на ИДИЛ, което по принцип съответства на международното право, тъй като това бе по искане на иракското правителство. Но по отношение на сирийската територия това е незаконно, защото няма решение нито на Съвета за сигурност по този въпрос, нито съответното искане от официалните власти в Дамаск“, подчерта той.

При отбелязване от страна на журналистите за това, че Обама и Оланд са против Асад, руският президент заяви, че „определянето на съдбата на Сирия трябва да бъде в ръцете на сирийците; нито Обама, нито Оланд са граждани на Сирия“. „Аз се отнасям с голямо уважение към колегите си – и към американския, и към френския. Но те, както ми е известно, не са граждани на Сирийската република, и затова едва ли трябва да участват в определянето на съдбата на ръководството на тази държава. Все пак това е работа на самите сирийци“, каза руският президент.

Русия не изключва нищо в плана на участието в нормализирането на ситуацията в Сирия, заяви Путин. Президентът обаче не изключи участието на руски военни в наземна операция.

Президентът на РФ каза също, че в Багдад е открит информационен център, където могат да участват всички, заинтересовани в борбата срещу тероризма страни. „Ние вече говорихме за това, че този информационен център, създаден в Багдад, в Ирак, е открит за участие в работата му на представители на всички страни, които са заинтересовани в борбата срещу тероризма“, заяви руският президент Владимир Путин.