Путин: След Алепо, мирът трябва да обхване цяла Сирия

След спирането на огъня в Алепо, това трябва да се случи в цяла Сирия. Такова изказване направи от Япония, където е на официално посещение, руският президент Владимир Путин. „Силно се надявам, че сирийската армия ще успее да задържи позициите си в Алепо, а мирното население ще се върне към нормалния си начин на живот. Вече няколко хиляди души се върнаха по домовете си, макар и полуразрушени. Следващият етап трябва да бъде прекратяването на огъня по цялата територия на Сирия“, каза Путин, цитиран от ТАСС.

От думите му стана ясно, че примирието в Алепо и извеждането на бунтовниците от града е станало със сериозното съдействие и на Турция. И допълни, че такава договорка е била постигната с Реджеп Ердоган още по време на посещението му в Санкт Петербург.

В същото време в последния си разговор по телефона двамата са се разбрали да предложат на официален Дамаск и въоръжената опозиция отново да седнат на масата за преговори, но на ново място – в казахстанската столица Астана. В разговора, състоял се в сряда, Путин и Ердоган са се договорили Русия да предложи възобновяване на мирните преговори на правителството на Башар Асад, а Турция – на въоръжената опозиция. Също така двамата президенти ще се обърнат към президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев с молба да подкрепи опитът им за подновяване на мирния процес в Сирия, пише inews.bg

 Путин коментира и ситуацията в град Палмира, над който „Ислямска държава“ успя да възстанови контрол след като правителствените сили и Русия първоначално го отвоюваха през март.

„Всичко, което се случва в Палмира, е резултат от некоординирани действия между т.нар. международна коалиция, сирийското правителство и Русия. Многократно съм казва, че трябва да обединим сили в борбата срещу терористите“, заяви руският президент.