Путин: Ситуацията в света изисква от ОДКС съгласувани мерки за справяне с предизвикателствата

Руският президент Владимир Путин счита, че днешната сложна ситуация в света изисква съгласувани действия от страните в Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС).

„Срещата ни на върха протича в сложен период, когато ситуацията в света динамично се променя, обострят се стари проблеми, но, за съжаление, се появяват и нови, системата за глобална сигурност се деформира”, заяви руският държавен глава по време на откриването на срещата на върха на ОДКС.

Според Путин, „всичко това изисква от държавите-участнички в ОДКС съгласувани колективни мерки за осигуряването на безопасността на страните и региона като цяло за противодействие на тероризма, търговията с наркотици, международната престъпност, както и за предотвратяването на природните и технологични катастрофи”.

Путин изрази безпокойството си във връзка със ситуацията в Афганистан и счита, че страните от ОДКС трябва да бъдат готови за адекватни и превантивни мерки по отношение на заплахите, излизащи от тази страна.

„Създалата се ситуация предизвиква безпокойство, появяват се отряди от бойци на така наречената „Ислямска държава”, които заплашват да включат някои провинции на Афганистан в „ислямски халифат”, каза още руският президент.

„Терористичните и екстремистки групировки се опитват да разпространят своята активност в Централна Азия”, отбеляза още Путин, като допълни, че според него „в тези условия страните от ОДКС трябва да бъдат готови за адекватни превантивни мерки”.