Путин се спусна с батискаф на дъното на Черно море в близост до Севастопол

Руският президент Владимир Путин се спусна с батискаф на дъното на Черно море на дълбочина 83 метра до потънал древен кораб в района на Севастопол.

Той участва в експедицията, организирана от Руското географско дружество (РГО) и изследователския клуб „Ростов Дайв“.

След потапянето президентът отиде при журналистите и поздрави всички по случай 170-тата годишнина от създаването на РГО.

„Така се падна, че именно на този ден ние се оказахме в Крим и наблюдавахме един от редките обекти, който според специалисти се отнася към X—XI в. Това е галеон, който е превозвал граждански товари и е потънал край Балаклавския залив. Изключително интересен обект. Но той предстои да бъде изследван от специалисти. Трябва да кажем, че такива обекти в северното Черноморие не са толкова много“, каза руският президент.

Останките от кораба от X—XI в. от нашата ера са открити от членовете на клуб „Ростов дайв“ на 7 май 2015 г. в близост до входа в Балаклавския залив. Пребиваването му на значителна дълбочина е осигурило на кораба и намиращите се на борда му артефакти да се съхранят максимално.

По думите на руския президент, участието му в подводната експедиция не е свързано с научни изследвания, а е опит да се подбуди у хората желанието да се обърнат към родната история.