Путин: светът трябва да помни подвига на жителите на блокадния Ленинград

Светът не трябва да забравя подвига на съветския народ, жителите на блокадния Ленинград и човешките жертви от борбата с фашизма, заяви президента на Русия Владимир Путин, съобщи РИА Новости.

„Нашата отговорност е да не се забравя никога тази трагедия  – това е най-важното.  Нищо не трябва да бъде загубено, за да може хората в нашата страна, а и зад границите й, да помнят за този ужас, за храбростта и героизма на съветския народ и ленинградците“, каза Путин на срещата с ветераните от Великата Отечествена война.  Той отбеляза също, че „трябва да се прави всичко възможно  да не се повторя никъде по света подобна трагедия“.

Путин напомни, че само за четири месеца от края на 1941 година до началото на 1942 година в Ленинград са загинали 360 хиляди души от мирното население. Почти толкова са жертвите на Великобритания за целия период на войната 1941 – 1945 гг. „Представяте ли си каква е разликата между жертвите, които даде съветския народ за общата победа на другите страни“, отбеляза държавния руски глава.

За Владимир Путин блокадата на Ленинград не е просто трагическо събитие от историята на страната, а лична, семейна история, свързана със съдбата на неговите родители, със смъртта на неговия по-голям брат, който е починал от дифтерит едва на 2-годишна възраст  в блокадния Ленинград. Майката на Владимир Владимирович е прекарала цялата блокада и изпитала всичките страдания и ужаси на онова време. „Един път мама е припаднала от глад, изгубила съзнание, всички помислили, че е починала и дори я сложили при покойниците. Но добре, че тя в един момент се е освестила и започнала да говори. Цяло чудо е, че е оцеляла“, разказва президентът в книгата си „От първо лице“.

Бащата на Владимир Путин е воювал в състава на 86—та стрелкова девизия, с която е взимал активно участие в боевете при отбраната на Ленинград, на известното място „Невско петаче“, в чудовищната „месомелачка“. Дори бил тежко ранен, а докато лежал в болницата в Ленинград, поделял дневната си дажба храна с идващата при него на свиждания съпруга, благодарение на което, по думите на Путин, баща му е спасил майка му от гладна смърт..