Путин: Сваленият самолет на турско-сирийската граница е „забиване на нож в гърба“

Сваленият руски боен самолет СУ-24 на турско-сирийската граница е „забиване на нож в гърба“. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на среща с йорданския крал Абдула II в Аман, съобщават световни агенции.

Случилото се излиза от рамките на борбата с тероризма. Нашите военни водят героична борба с тероризма, рискувайки живота си. Но днешната загуба е свързана с удар, който ни нанесоха в гърба съучастници на тероризма. По друг начин не мога да определя случилото се днес, заяви Путин. Той предупреди, че инцидентът ще има сериозни последствия за отношенията между Турция и Русия.

Според руския лидер самолетът е свален на сирийска територия, на 4 километра от турската граница. По думите му самолетът не е представлявал заплаха за Турция. Су-24 беше ударен от турски боен самолет, докатолетеше на 1 километър от турската граница, подчерта той.

Руският президент подчерта още, че Турция е действала сякаш Русия е свалила преди това турски самолет. Държавният глава на Русия уточни, че Су-24 е бомбардирал позиции на терористи в провинция Латакия и че голяма част от екстремистите идват именно от Русия.

Русия забеляза потока от петрол от сирийска територия под контрола на терористите към Турция, продължи той.

 

Източник: news.ibox.bg.