Путин: САЩ разпръсват в Сирия оръжие, което може да попадне в ръцете на ИД

Руският президент Владимир Путин изрази опасенията си, че оръжието, доставяно от САЩ на Свободната сирийска армия, може да се окаже отново в ръцете на терористите.

„Ние настоятелно ще работим върху това, усилията в борбата срещу международните терористи да бъдат общи, а резултатът ясен, очакван и насочен към борбата срещу международния тероризъм“, заяви Путин, отговаряйки на въпрос по повод на това, че операцията на международните сили начело със САЩ продължава повече от година.

„Над 500 удара нанесоха върху територията на Сирия, похарчиха половин милиард долара, и то само официално, за подготовката на Свободната сирийска армия“, каза руският президент. „Едва сега съобщиха, че със самолетите си предоставят боеприпаси на Свободната сирийска армия. Къде е тази Свободна сирийска армия?“, попита Путин.

„Ако просто разтоварват и хвърлят от въздуха тези боеприпаси и оръжие, не попадат ли те отново, както бе по време на подготовката на другия състав на сирийската армия, не попадат ли те отново в ръцете на ИД? Къде е гаранцията?“, подчерта Путин на форума, организиран от „ВТБ Капитал“ „Русия зове!“.

„В самите Съединени щати признаха, че акцията се е провалила, а сега просто разпръскват боеприпаси. За кого? Въпросът е риторичен“, отбеляза руският президент.

„Ние поискахме: дайте ни целите, където сто процента сте сигурни, че се намират терористите. „Не, ние не бяхме готови за това“, гласеше отговорът. Ние помислихме и зададохме още един въпрос: Кажете тогава, къде не трябва да бъдем? Отново не получихме отговор. Това не е шега и аз нищо не си измислям, това бе точно така. Неотдавна предложихме на американците следното: дайте ни обектите, по които не трябва да нанасяме удари – също не последва отговор. Струва ми се, че в главата на някои наши партньори цари пълна каша“, каза Путин. Той добави, че западните партньори нямат ясна представа за това, какво се случва всъщност на територията на Сирия и каква цели искат да постигнат в тази страна.

Според руския лидер, сътрудничеството между Русия и САЩ за Сирия само по военна линия е недостатъчно. Европа, САЩ и РФ трябва заедно да подтикват страните в конфликта към диалог за политическото разрешаване на кризата.

„Разговорът ни с президента Обама, както казах в Ню Йорк, бе много подробен и, както ми се стори, много откровен. Като цяло ние видяхме заинтересованост у нашите партньори за съвместна работа. Но, за съжаление, към днешна дата казвам за съжаление, макар и това засега да не е лошо, работата върви само на ниво военни ведомства, във въпросите от военно-технически характер до съпоставянето на системите „своя и чужда“ на нашите самолети, което само по себе си е знак за голямо взаимно доверие и това вече не е лошо. Има и други военно-технически параметри, за които военните се договарят. Но аз предполагам, че това не е достатъчно“, заяви Путин.

„Изхождам от това, че ако искаме да бъдем ефективни, искаме не просто да стреляме там и да нанасяме ракетни удари, а да постигнем именно политическо разрешаване, то ние трябва да подтикваме тази сили вътре в страната…към съвместна работа между различните сили на територията на самата Сирия“, добави той.

„Това е най-важното – трябва да работим с хората, над които имаме влияние – ние, Съединените щати, Европа – за да седнем на масата за преговори и да започне най-накрая процес на политическо разрешаване на конфликта. До този момент ние не сме постигнали това в съвместната ни работа и със Съединените щати, и с европейците“, каза още Путин.