Путин: САЩ правят всичко възможно, за да провалят „Южен поток“

САЩ правят всичко възможно, за да провалят реализацията на проекта „Южен поток“. Това е обикновена конкурентна борба, заяви във вторник руският президент Владимир Путин, съобщи ИТАР-ТАСС.

„САЩ са конкуренти. Това е нормална ситуация. И те правят всичко това, за да провалят този договор. Така, както беше и преди десетилетия. Тук няма нищо необичайно – това е нормална конкурентна борба, в хода на която се използват политически средства“ , заяви Путин по време на пресконференция във Виена.

Руският държавен глава напомни също, че още през 1962 г. САЩ са били против доставката на съветски газ в Австрия. Според него, сега САЩ смятат да завземат европейския пазар за продажба на шистов газ. В тази връзка президентът на РФ напомни, че газът, който изнася Русия, във всеки един случай ще бъде по-евтин от шистовия газ, който може да се доставя в Европа от САЩ.

Путин определи газопровода „Южен поток“ като стратегически значим за устойчивото снабдяване с енергоресурси на цяла Европа, а подписването на руско-австрийския договор, според руския президент, е важна стъпка по пътя на реализицията на този проект.

„Активно си взаимодействат „Газпром“ и австрийският партньор OMV”, поясни още Путин.

„Днес, както знаете, се състоя подписването на договора между „Газпром” и OMV. Това е важна стъпка по пътя на реализацията на проекта „Южен поток”, отбеляза още руският президент.