Путин: Руската история е неразривно свързана с победите на нейния неустрашим флот

За първи път в най-новата история на Русия Денят на военноморския флот беше отбелязан на 30 юли с главен флотски парад в Санкт Петербург и в присъствието на президента на страната Владимир Путин, съобщи ИА Кросс

В шествието участие взеха 40 кораба и подводници, предвождани от флагмана на Балтийския флот „Петър Велики“, както и 40 бойни и транспортни самолети и хеликоптери.

„Историята на Русия е неразривно свързана с победите на нейния неустрашим Военноморски флот. Високия статут на страната като мощна морска държава е завоюван с мъжеството на матросите и офицерите, таланта на корабостроителите, смелите търсения на първопроходците. Високите морални и професионални качества на моряците винаги ще срещат пълна подкрепа от руската държава“, заяви Путин в изказване по време на парада.

Според руския лидер, „в продължение на столетия се е закалявала храбростта и издръжливостта на моряците“

„В годините на Великата Отечествена война, флотът е бранил до смърт бреговете и границите на родината. Завинаги ще останат в летописите на великите победи, битките за Одеса и Севастопол, подвизите на североморците, легендарните рейдове на руските подводници, отбраната на Ленинград и непристъпният Кронщадт“, каза Путин .

Руският държавен глава благодари на всички, служещи във флота и отчете новите предизвикателства, пред които е изправен той.

„Днес военноморските сили решават проблеми, не само проблеми характерни за неговата дейност. Отговаря адекватно на новите предизвикателства и има значителен принос в борбата с тероризма и пиратството.

Благодаря на всички ви, на вас и вашите семейства, за желанието и решимостта ви да се изправяте пред най-трудните проблеми и за непоколебимата лоялност към нашата родина и нашия народ“, каза още руският президент.

 

реклама