Путин: Русия ще увеличава космическия си потенциал и ще укрепва позициите си в сферата на авиационната техника

Русия възнамерява активно да насърчава родното производство на пътнически и транспортни самолети на вътрешния и външния пазар, заяви руският президент Владимир Путин на откриването на Международния авиокосмически салон (МАКС-2015) в Жуковски.

„Ще продължим да увеличаваме уникалния космически потенциал на страната ни, да укрепваме водещите позиции в производството на военна авиационна техника“, каза Путин, като подчерта, че за тази цел се провежда модернизация в производството, внедрява се съвременно оборудване и се повишават качеството и характеристиките на продукцията.

„С много от перспективните модели на руската авиационна и космическа техника може да се запознаете и по време на изложението“, каза руският президент.

По думите му, МАКС-2015 продължава да бъде ефективна независима от текущата политическа конюнктура в света площадка.

„Русия е отворена за продуктивно делово сътрудничество в авиокосмическата индустрия“, подчерта руският държавен глава. Той поздрави високопоставените чужди гости, които ще посетят МАКС-2015, както и представителите на държавите, участващи в деловата и летателната програма на авиосалона.

„Убеден съм, че независим от текущата международна политическа конюнктура, МАКС – както и преди – ще послужи като ефективна площадка за експертно общуване, за развитие на производственото сътрудничество и за търсенето на нови партньори. Отбелязвам, че в рамките на днешния форум ще бъдат сключени редица сериозни споразумения“, каза Путин, като поясни, че става дума, включително и за доставките на самолета Сухой-Суперджет-100.

Путин отбеляза, че през 2014 г. обемът на промишленото производство в руската авиационна промишленост е нараснал с 20 %, състояли са се 38 изстрелвания на ракети-носители, включително и на „Ангара“. В орбита са изведени 80 космически апарата.

XII Международен авиокосмически салон се провежда в Жуковски от 25 до 30 август. На изложението са представени продукти и услуги на над 700 компании от 35 страни. Мероприятието дава представа за приоритетите и постиженията на предприятията от авиационно-космическия комплекс на Русия.