Путин: Русия ще преодолее всички трудности, ако властта работи бързо и сплотено

Руският президент Владимир Путин призова парламентаристите към сплотеност в работата, за да могат да бъдат преодолени трудностите в икономиката. По време на среща в Кремъл с представители на горната и долната камара на парламента руският държавен глава оцени работата на членовете на Федералното събрание през изминалата година като плодотворна и сплотена.

Заедно с това Путин призова депутатите да не действат от позицията на популизма и да не приемат решения, разрушаващи икономиката. Той също така напомни, че всички социални задължения, предвидени в закона, трябва да бъдат изпълнени.

„Нашата икономика ще се приспособи към тези условия, но е необходимо време. И осъзнавайки, че трябва да преминем през трудни времена и в икономиката, и в социалната сфера, ние трябва, на първо място да действаме в най-висока степен професионално, своевременно и сплотено”, заяви Путин на срещата с представители на горната и долната камара на парламента.

Руският държавен глава отбеляза, че Западът също страда от санкциите срещу Русия.

„Стокообменът ни с Евросъюза намаля с 4,3 %, а вносът от тези страни спадна също някъде в порядъка на 7-8-10 % в различните страни. Наистина, има и някои положителни неща, които като видях статистиката днес, дори малко ме учудиха. Да речем, имаме увеличение на стокообмена с други държави, търговията със САЩ например, се е увеличила със 7%”, каза Путин на срещата с представителите на Федералното събрание.

Вносът от САЩ, според руския президент, се е увеличил с 23 %. „Да не говорим да Азиатско-Тихоокеанския регион, където обемът на стокообмена също расте. Но ето, че с нашия основен партньор – Федеративна Република (Германия) ситуацията деградира. Стокообменът е намалял с 3,9% и вносът от ФРГ също бележи спад”, каза Путин.

Той допълни, че според немски експерти, с доставките „са свързани не по-малко от 60 хил. работни места”. Руската икономика като цяло зависи от общо 300 хил. работни места.

„Е, кой от сериозните хора има интерес от това да се запазят тези тенденции? Няма такива. И аз смятам, че животът сам ще нареди нещата по местата им”, каза руският президент.