Путин: Русия ще подкрепя сирийската армия по въздух без сухопътна операция

Забранената в РФ терористична групировка „Ислямска държава“ (ИД) още отдавна е обявила Русия за свой враг. Това заяви руският президент Владимир Путин на съвещание с членовете на правителството.

Той отбеляза, че на страната на терористите се сражават хиляди имигранти от различни страни, и „ако те постигнат успех в Сирия, то неминуемо ще се върнат в своите държави, ще дойдат и в Русия“. „Не е тайна, че така наречената „Ислямска държава“ още отдавна е обявила Русия за свой враг“, подчерта руският държавен глава.

„Единственият верен път за борба с международния тероризъм, – а в Сирия и на територията на съседните й страни с нея безчинстват именно банди от международни терористи – това е да се действа с крачка напред, да се преборят и унищожат бойците и терористите на вече превзетите от тях територии, да не се чака те да дойдат при нас“, каза Путин.

Русия е убедена, че борбата срещу тероризма трябва да се води в строгото съответствие с международното право, тоест съгласно резолюция на ООН или по искане на официалното правителство, подчерта руският президент. „Нашите партньори в действията в Сирия нямат нито едното, нито другото“, каза Путин.

По думите му, РФ счита за възможно и целесъобразно обединяването на усилията на всички държави в борбата срещу ИД. „Въпреки това, ние считаме за възможно и целесъобразно да се обединят усилията на всички заинтересовани държави в борбата срещу международния тероризъм и да се изгради съвместна работа въз основа на устава на ООН“, каза руският президент.

Той призова всички заинтересовани страни, най-вече страните от региона, „да се присъединят към дейността на международния информационен, а по-късно и координационен център в Багдад“.

Путин отбеляза също, че всички страни са уведомени за хода на действията на РФ в Сирия. „Всички наши партньори са информирани за хода на действията на РФ в Сирия“, каза той, като подчерта, че участието на Москва в антитерористичната операция в Сирия се осъществява на основата на международното право „в съответствие с официалното искане, отправено към нас от президента на Сирийската арабска република“.

По думите на държавния глава, подкрепата на сирийската армия ще бъде ограничена във времето, като Русия ще подкрепя я по въздух без сухопътна операция.

„Ние, разбира се, не възнамеряваме да се впускаме в този конфликт, както се казва, с главата напред. Нашите действия ще се осъществяват в строго зададени рамки“, каза руският лидер. По думите му, „ние ще подкрепяме сирийската армия единствено в законната й борба именно срещу терористичните групировки“, и „подкрепата ни ще се осъществява по въздух без сухопътна операция“.

„Тази подкрепа ще бъде ограничена по време със срок за нейните настъпателни действия“, каза още Путин.

Припомняме, че в сряда Съветът на федерацията одобри искането на президента за използване на ВС на РФ в Сирия. На същия ден руската авиация нанесе първите въздушни удари по позициите на ИД, по предварителна информация, в района на провинция Хомс в Западна Сирия.