Путин: Русия ще настоява за пълното изпълняване на „Минск-2“

Русия ще настоява за пълното изпълняване на Минските споразумения, но не може да направи това едностранно. Това заяви руският президент Владимир Путин, отговаряйки на въпроси на пленарното заседание на Петербургския международен икономически форум.

„Днес, безусловно, трябва да бъдат изпълнени споразуменията, постигнати в Минск, – подчерта руският лидер. – Ако нас нещо не ни устройваше, ние никога не бихме поставили подписите си под този документ. И след като той вече е подписан, след като сме поставили подписите си, ние ще настояваме за пълното му изпълнение“. „В същото време ние не можем да направим това едностранно“, посочи Путин.

Първопричината за кризата в Украйна не е Русия, а подкрепата на Запада на антиконституционния преврат в страната, заяви руският президент.

„Не ние сме първопричината за кризисните явления в Украйна, подчерта Путин. – Не биваше да се подкрепя антидържавния, антиконституционния преврат, въоръженото превземане на властта, който доведе в крайна сметка до ожесточен конфликт на територията на Украйна, доведе на практика до гражданска война“.

По думите на Путин, след изчезването на биполярния свят и разпадането на СССР, западните страни, и най-вече САЩ, „изпаднаха в състояние на някаква еуфория“. Вместо да изграждат добросъседски отношения, те започнаха да усвояват нови геополитически пространства, отбеляза президентът. В частност, НАТО започна да се разширява на изток.

„Виждаме, (че) у някои от нашите партньори е възникнала илюзията, че след Втората световна война е бил създаден един световен ред, и тогава е бил такъв глобален център в света, като Съветския съюз, а сега него го няма, и се появи вакуум, който трябва бързо да бъде запълнен. Струва ми се, че това е грешен подход към решаването на проблеми“, каза руският лидер.

В разрешаването на украинския конфликт Киев трябва да премине от манипулация към практическа работа, заяви Путин. В хода на дискусията на пленарното заседание на ПМИФ той предложи за изпълняването на Минските споразумения да бъде започнато най-накрая прилагането на закона за особения статут на Донбас.

„Трябва да се разпространи приетият по-рано закон за особения статут на тези територии, Луганската и Донецката републики, да се разпространи и да бъде започнато прилагането на този закон. Той е приет, но до този момент не се реализира“, счита Путин.

По неговите думи, за изпълняването на закона за особения статут на ЛНР и ДНР е необходимо приемането на постановление от Върховната рада. „Нашите приятели в Киев изпълниха формално това решение, но едновременно с приемането на постановлението на Радата за имплементация на този закон, те внесоха в него изменения, мисля, че беше в чл.10, който напълно отрече това действие, – заяви президентът. – Това е манипулация и нищо повече, а трябва да се премине от манипулация към практическа работа“.

Путин припомни, че за реализацията на Минските споразумения, освен гореспоменатите мерки, са необходими също и провеждането и на конституционна реформа, децентрализация, приемане на закон за местните избори и те да бъдат проведени, както и провеждане на амнистия.

„Невъзможно е провеждането на политически диалог с хора, които са под заплаха от съдебно преследване“, добави той, като обърна внимание на това, че всичко трябва да бъде реализирано със съгласуване с Донецк и Луганск. „Никакъв диалог ние, за съжаление, не виждаме, – резюмира Путин. – Има само намек на това, че той започва, но мина вече много време откакто Минските споразумения бяха подписани“.

Руският президент за пореден път отбеляза, че липсва прекият диалог между страните и икономическо възстановяване на тези територии. „Тезата „ние нямаме пари“ не работи в случая, – добави той. – Ако днешните киевски ръководители смятат, че това е територия на Украйна и там живеят украински граждани, които имат право да получават обезщетения за инвалидност или пенсии в рамките на действащото украинско законодателство, властите не могат да отказват изплащането на тези помощи, просто нямат това право! Те нарушават собствената си конституция“.

Въпреки всички днешни трудности, руснаците и украинците са един народ, един етнос с обща история и култура и са обречени на съвместно бъдеще, посочи руският президент. „Ние имаме обща история, обща култура с общи духовни корени. Каквото и да се случи, Русия и Украйна така или иначе са обречени на общо бъдеще“, заяви руският лидер.