Путин: Русия счита за напълно необясними предателските удари в гърба от тези, които е смятала за свои партньори. РФ все още не е чула извинения от Турция

Русия счита за напълно необясними предателските удари в гърба от страна на тези, които е смятала за свои партньори в борбата срещу тероризма, заяви руският президент Владимир Путин в речта си на церемонията по връчването на акредитивните писма на новите чуждестранни посланици, предаде ТАСС.

„Ние считаме за абсолютно необясними предателските удари в гръб от тези, в чието лице виждахме партньори и съюзници в антитерористичната борба“, заяви той, като уточни, че има предвид случилия се преди два дни инцидент със сваления от турските ВВС руски бомбардировач Су-24.

Турция все още не е поднесла на високо равнище извинения към Русия за сваления Су-24, не е предложила компенсация за нанесените щети и не е обещала да накаже виновните, заяви Путин, отбелязвайки, че с подобни действия Турция съзнателно води отношенията си с РФ до задънена улица.

„Все още не сме чули никакви извинения от най-високото политическо равнище на Турция, нито предложения за компенсация за нанесените вреди и щети, нито обещания да бъдат наказани престъпниците, носещи отговорност за извършеното престъпление“, заяви Путин. „Създава се впечатлението, че турското ръководство съзнателно води руско-турските отношения до задънена улица, за което съжаляваме“, добави той.

Както подчерта руският президент, „това, което се случи преди два дни в небето над Сирия (нападението над руския Су-24, участващ в антитерористичната операция – бел. ТАСС), противоречи на здравия разум и международното право: самолетът е бил свален над сирийска територия“. Президентът подчерта, че счита за „абсолютно необясними предателските удари в гърба от тези, които РФ е смятала за партньори в борбата с тероризма“.

„Ще припомня, че именно пасивността на редица страни, а често пъти и непосредственото подпомагане на тероризма, е причината, довела до възникването на кошмарното явление – така наречената „Ислямска държава“, отбеляза той.

„Считаме, че всякакви опити да се оневини тероризма, да се оправдае, трябва да се разглеждат на практика като съучастие в тероризма, в престъпленията“, подчерта Путин. Той констатира, че „терористите, тяхната незаконна търговия с петрол, хора, наркотици, произведения на изкуството и оръжие не само са били прикривани и продължават да ги прикриват, но от това някои продължават и да печелят“. „И при това печелят стотици милиони и милиарди долари“, добави руският президент.

Путин разчита на това, че ще бъде създадена международна коалиция срещу тероризма и тя ще подкрепи успешните действия на ВКС на РФ в Сирия. „Разчитам на това, че най-сетне ще бъде създадена наистина широка международна антитерористична коалиция, която ще действа координирано като единна мощна сила, и в частност, ще подкрепи действията на руските военни, осъществяващи успешни операции срещу терористичните групировки и структури в Сирия“, отбеляза Путин.

„Надявам се, че след терористичния акт срещу руския самолет в Египет, трагичните събития във Франция и жестоките масови убийства в Ливан, Нигерия и Мали ще бъде разбрана необходимостта от обединение на усилията на цялата международна общност в борбата с тероризма“, подчерта президентът.

Той увери, че Русия настоятелно ще продължи опитите си да се договори с всички партньори, включително и в рамките на Виенския процес.