Путин: Русия помогна на американски гражданин в Сирия от хуманитарни съображения

Руските власти от хуманитарни съображения са откликнали на молбата на САЩ за освобождаването на американски гражданин, задържан в Сирия. Това заяви руският президент Владимир Путин на съвместната пресконференция с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган в Санкт Петербург.

„Наистина, преди няколко месеца американската страна се обърна към нас с молба да окажем съдействие за освобождаването на американски гражданин, озовал се на територията на Сирийската република“, каза Путин. „След съответната работа ние го направихме“, допълни той.

„Това не беше някаква спецоперация; ние просто се договорихме с властите на Сирия, получихме този човек и го предадохме на американската страна без никакви, естествено, пари и никакви откупи. Ние действахме изключително от хуманитарни съображения“, заяви руският президент. „Ние действахме изключително от съображения от хуманитарен характер“, добави той.

Путин подчерта, че Русия „не се занимава с обмен и откупи“.

„Ако възникне възможност да помогнем на хора, озовали се в такава сложна ситуация, като този американски гражданин, ние сме готови и в бъдеще да направим това по отношение на гражданин на всяка държава“, поясни руският лидер. „Надяваме се, че по отношение на нашите граждани партньорите ни ще действат по аналогичен начин“, добави той.