Путин: Русия няма отношения с Г-7, това е клуб по интереси

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия „няма никакви отношения“ с „Голямата седморка“ (Г-7), и сравни организацията с „клуб по интереси“.

„Що се отнася до нашите отношения със „седморката“, то ние нямаме никакви отношение с нея. Какви могат да бъдат отношенията ни?“, каза Путин след среща с италианския премиер Матео Ренци, отговаряйки на въпрос за перспективите във взаимоотношенията на РФ с Г-7.

Путин отбеляза, че когато РФ е била част от Г-8, то тя активно е участвала в работата на организацията: в обсъжданията и подготовката на заключителните документи.

„Струваше ми се, че в това има някакъв смисъл, защото ние поне представяхме някаква алтернативна гледна точка. Но нашите партньори решиха, че не се нуждаят от тази алтернативна гледна точка. Това е тяхно решение. Но това не е организация. Това е клуб по интереси. Ние желаем успех на този формат“, добави президентът.

Говорейки за Русия, Путин подчерта, че тя продължава работата си в други формати. „Има по-широки формати, например „дведесетката“, отбеляза той. Москва активно участва в рамките на БРИКС, ШОС, в ООН и Съвета й за сигурност.