Путин: Русия няма да подкрепя вечно икономиката на Украйна

Русия продължава да подкрепя икономиката на Украйна, като я субсидира със стотици милиони долари, но тази ситуация не може да продължава вечно, заяви руският президент Владимир Путин, предаде ИТАР-ТАСС.

„Надявам се, че инициативата на руското външно министерство за подобряване на ситуацията, ще има отражение и резултатите ще бъдат положителни. Във всеки случай, се надявам, че временно изпълняващите длъжности там (в Украйна) няма да направят нещо, което да не може да бъде поправено”, заяви Путин.

Руският държавен глава поиска от Министерството на промишлеността отговорно да изпълни задълженията си пред украинските партньори, но призова да бъдат готови за всякакъв обрат в развитието на ситуацията. „Аз ви моля да изпълнявате отговорно всички договорни задължения,- заяви Путин -. Но ние трябва да сме готови предварително за всяко развитие на ситуацията“.

Във връзка с неизплатените дългове от страна на Киев, ситуацията около сътрудничеството между Русия и Украйна в областта на енергетиката, е „сложна, дори критична”, подчерта още Путин.

По-късно руският президент призова правителството все още да не предприема мярката за доставка на газ за Украйна само при предплашане. „Бих помолил правителството и „Газпром” да се въздържат от прилагането на тази мярка до провеждането на допълнителни консултации,- заяви руският президент. – Ако, разбира се, нашите партньори са съгласни с тези консултации, а ако не, то тогава ще действаме според договора”.