Путин: Русия не търси конфронтация, но ще защитава националните си интереси

Русия не търси конфронтация, но ще защитава националните си интереси. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за швейцарската телевизия RTS, предаде ТАСС.

„Русия няма никакъв интерес да търси конфронтация с другите страни. Но ние сме принудени да защитаваме интересите си. И ние ще го правим, разбира се“, цитира телевизията думите на руския лидер.

„В интересите на Русия не влиза конфронтацията с други страни, но ние сме принудени понякога да защитаваме интересите си, и безусловно, ще го правим. Но не по пътя на конфронтацията да се търси това решение, още повече на военна конфронтация, а по пътя на компромисите и взаимно приемливите решения“, каза още руският президент.

Коментирайки въпрос, как се отнася към това, че някои го считат за безумен, Путин заяви: „Това е част от политическата борба, част от живота ми в продължение на достатъчен брой години. Старая се да не обръщам особено внимание на това. Просто правя това, което смятам за необходимо за интересите на своята страна и на своя народ“.

Обръщайки се в края на интервюто към тези, които го  подкрепят, руският лидер изрази благодарността си към тях и подчерта, че „ние така ще продължаваме и в бъдеще заедно да вървим напред“ . „И най-вече, имам предвид дори не тези, които рисуват портрети на Путин-империалист, а тези, които със симпатия се отнасят към това, което правим, и вътрешно са съгласни с него“, добави той.

Путин отбеляза, че в европейското обществено мнение също се случва промяна в посока защита на националните интереси.

„Мисля, че не мен те подкрепят“, заяви Путин, отговаряйки на въпрос, че му симпатизират в Европа и десни и националистически движения, сред които и председателят на Националния фронт Марин льо Пен във Франция или представителите на Швейцарската народна партия.

„Има място истинското осъзнаване в тези движения на националните им интереси, както те ги виждат.  В света или в европейските страни са видни тектонични промени в общественото мнение в посока растящата защита на националните интереси“, цитира телевизията думите на руския лидер.

Според Путин, надпреварата във въоръжаването е започнала заради излизането на САЩ от договора за ПРО.

„Този нов старт в надпреварата започна с едностранното излизане на САЩ от договора за противоракетна отбрана. Този договор бе крайъгълен камък на цялата система за международна сигурност“, каза още руският президент.