Путин: Русия не възнамерява да въвежда санкции срещу Украйна

Русия не възнамерява да въвежда срещу Украйна каквито и да било санкции, но от 1 януари 2016 г. Украйна няма да се ползва с никакви отстъпки и преференции в търговията с РФ, заяви руският президент Владимир Путин пред журналисти на годишната си пресконференция, предаде РИА Новости.

 „Ние не възнамеряваме да въвеждаме срещу Украйна каквито и да било санкции. Искам това да бъде чуто… Украйна не може да бъде поставена в по-лоши условия от другите ни външни партньори, но, разбира се, с никакви отстъпки и преференции Украйна няма да се ползва от 1 януари 2016 г. в търговията с Русия“, каза той.

„На практика това означава, че днес всички тарифи в търговията между Русия и Украйна са нулеви, а така среднопретеглената тарифа ще бъде 6 %, на някои места 3 %, на други 10 %. Ние по всякакъв начин се борихме да не се случи това, но не искаха да ни чуят. Ще работим в условията, които се създават“, добави той.

По-рано руският президент Владимир Путин подписа указ за прекратяване на действието в Русия на договора на ОНД за зона за свободна търговия с Украйна.