Путин: Русия настоява за обективно разследване на катастрофата на малайзийския Боинг в Украйна

Русия, както и Малайзия, настоява за обективното и пълно разследване на катастрофата на Боинг 777 в Донбас в съответствие с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Претекстът, че районът, в който е паднал самолета е контролиран от опълченците, е несъстоятелен, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

„Русия, както и Малайзия, настоява за пълноценното, обективно и пълноформатно разследване на тази катастрофа в пълното съответствие с резолюцията на  Съвета за сигурност на ООН. Смятам, че изтъкването на факта, че територията на катастрофата е контролирана от така наречените проруски сепаратисти, е абсолютно несъстоятелно”, заяви Путин по време на среща с премиера на Малайзия Нажиб Разак в Пекин.

Украинските военни постоянно обстрелват територията около района на катастрофата на Боинга, и това не позволява да се работи в пълен обем на мястото на инцидента, заяви още руският държавен глава. „Но ние във всеки случай приветстваме това, че малайзийските специалисти бяха допуснати най-накрая до пълноформатното участие в разследването, а не само до работата на така наречената техническа комисия. Убеден съм, че и вашите специалисти ще донесат необходимия принос за пълноценното разследване на тази трагедия”, отбеляза Путин.

Руският президент изрази съболезнованията си към семействата на загиналите в катастрофата. „Бих искал още веднъж да изразя искрените си съболезнования към семействата на загиналите и на целия приятелски народ на Малайзия във връзка с катастрофата на самолета на малайзийските авиолинии в Източна Украйна на 17 юли”, каза Путин.

По данни на прокуратурата на ДНР, разполагаща със свидетелски показания на очевидци, малайзийският Боинг е бил атакуван от военен самолет. Експерти предполагат, че Киев е свалил пътническия самолет и  е сътворил чудовищна провокация с цел да демонизира опълченците в Новорусия, като ги обвини в това, че са свалили самолета.

Москва нееднократно призовава за провеждането на подробно и безпристрастно разследване на това престъпление.