Путин: Русия може да отвърне на предизвикателствата на другите държави, без да се впуска в надпревара във въоръжението

Руският президент Владимир Путин заяви,че Москва не е необходимо да се впуска в надпревара във въоръжаването, за да отговори на предизвикателствата на останалите държави.

„Ние не възнамеряваме да се впускаме в скъпоструваща надпревара във въоръжението. Русия не застрашава никого, и всички спорни въпроси разрешава на масата за преговори. Ние ще постъпваме така и в бъдеще, ще се придържаме именно към тази политика”, увери държавният глава на заседание на Военнопромишлената комисия.

При това Путин констатира: „Ние виждаме как останалите държави открито заявяват геополитическите си претенции, без да се спират и пред открита намеса във вътрешните работи на независими държави, като при това активно увеличават и усъвършенстват военните си арсенали”.

„В тези условия ние сме длъжни да осигурим надеждна, гарантирана защита на суверенитета, териториалната цялост и националните интереси на Русия”, подчерта президентът.

„Когато говоря за това, че много или някои държави провеждат друга политика, а именно – политика на силов натиск, вие всички разбирате за какво става дума. Всички ние виждаме това със собствените си очи в продължение на много време”, отбеляза още Путин, като допълни, че „всичко това се прави под съпровода на разговори за международното право и желанието да се решават проблемите с помощта на преговори”.

Във връзка с това руският президент цитира германския канцлер Бисмарк, който казва, че „важни са не намеренията, а потенциалите”. „Ние виждаме как потенциалите нарастват”, каза Путин. Той припомни, че вече е дал пример за средствата, заделени от САЩ и Русия, както от други държави, за военни нужди. „Това се несъпоставими величини, просто несъпоставими – в пъти повече, отколкото харчим ние”, подчерта Путин. „Ние можем и сме длъжни да отговорим на това предизвикателство, при това, без да се впускаме в скъпоструваща надпревара във въоръжението”, каза още той, като увери, че е сигурен, че Русия е в състояние да го стори.

Според руския президент „трябва да се наблегне на новите технологии”. „И в бъдеще ние ще продължим да укрепваме въоръжените си сили и военната организация като цяло, ще правим всичко необходимо за това нашите ВС да бъдат съвременни, мобилни и добре оборудвани, способни да изпълняват главната си задача – да неутрализират рисковете, политическите и потенциалните заплахи за сигурността на страната ни”.

Преди заседанието пред държавния глава бе демонстрирана както екипировката, която вече се използва, в частност, в Сухопътните войски и десантните подразделения, така и перспективните образци, които ще повишат ефективността на военнослужещите на бойното поле и ще подобрят тяхната защита. Путин оцени новите модели огнестрелно оръжие и техника, които бяха тествани на полигона.

Пред руския президент бе демонстрирана ефективността от стрелбата на новото снайперско оръжие. Най-необичайният „участник” в стрелбите бе бойният робот, изработен във вид на човешка фигура. Разположен на АТВ и с помощта на пистолет той оперира с ръка-манипулатор. С пет от пет изстрела той попадна в целта на установената мишена. След това роботът направи обиколка с АТВ на пистата на полигона. Действията му бяха управлявани от оператор, намиращ се в едно от помещенията на полигона.

По замисъл на разработчиците, роботът трябва да притежава функционални възможности сходни с човешките. Самият план на работа по този проект е разчетен на реализация в няколко етапа. В резултат трябва да се получи машина, способна самостоятелно да осъществява ефективно взаимодействие в човешката инфраструктура, да се придвижва по пресечена местност, да оказва медицинска помощ и да управлява транспортни средства.