Путин: Русия и Унгария ще успеят да върнат взаимната търговия на пътя на устойчивия растеж

Руският президент Владимир Путин е уверен, че Русия и Унгария ще успеят да върнат взаимната търговия по пътя на устойчивия растеж след спада, предизвикан от санкциите, предаде ТАСС.

Възстановяването на икономическото сътрудничество между Русия и Евросъюза ще даде тласък на растежа на икономиката в региона, заяви унгарският премиер Виктор Орбан след среща с руския президент Владимир Путин.

„Икономиката на Евросъюза расте с бавни темпове и такъв регион не може да си позволи разкоша да не си сътрудничи с тези, които могат да се превърнат в динамит за развитието на икономиката й. Здравият разум подсказва, че ние трябва да си сътрудничим, – каза Орбан. – Ако Русия и Евросъюзът не могат да постигнат икономическо сътрудничество, всички ние заедно ще загубим в съревнованието на световната икономика“. По думите на унгарския премиер „всички са заинтересовани от това Европа и Русия колкото се може по-бързо да намерят възможност за сътрудничество, за да бъдем ние успешни в това съревнование“.

Сред преговорите бяха подписани редица документи между Русия и Унгария, сред които меморандум за подготовка на персонал в областта на атомната енергетика, споразумение за междурегионално сътрудничество и за взаимодействие в областта на образованието и здравеопазването.

Путин съобщи, че е обсъдил с Орбан перспективите за възобновяване на пълноценния диалог между Русия и ЕС и положително е оценил усилията на Будапеща в тази насока.

Без добри отношения с Русия унгарската промишленост ще бъде недееспособна

Контактите между Унгария и Русия се развиват добре в условията на напрегнатата обстановка в света, отбеляза още Орбан.

„Контактите ни се развиват добре и това е просто удивително, защото е напълно очевидно, че международната обстановка далеч не е благоприятна. В тези условия ние трябва да подобрим контактите си“, каза той.

При това Орбан отбеляза, че износът на енергоносители от Русия е „жизненоважен“ за производството в Унгария.

„Износът на енергоносители от Русия е изключително жизненоважен въпрос за Унгария. Без добри икономически контакти с Русия унгарската промишленост ще бъде просто недееспособна“, каза Орбан.

Отношенията между Русия и ЕС трябва рано или късно да се нормализират, подчерта Путин. „Убедени сме, че рано или късно това ще се случи, нормализирането на отношенията между Русия и Евросъюза“, каза той.

Руският президент добави, че РФ е въвела единствено ответни мерки на санкциите, които ЕС е наложил срещу нея.

Орбан: Времето на „автоматичното“ удължаване на санкциите срещу Русия вече е отминало

„Мисля, че тази година, в средата на тази година, няма да има възможност за автоматично удължаване на санкциите от страна на ЕС. Всички (в ЕС) започват да разбират, че е нужно сътрудничество. Считам, че е шанс, че ние ще си сътрудничим“, заяви Орбан.

Унгарският премиер подчерта, че ЕС „не може да си позволи разкоша“ да не се сътрудничи със страните, които могат да помогнат за развитието на икономиката му. Сред тези страни, според Орбан, е и Русия.

За проблема с бежанците в Европа

Русия и Унгария са на едно мнение, че разрешаването на проблема с бежанците е възможно единствено по пътя на разрешаването на конфликтите в Сирия и близкоизточния регион като цяло, отбеляза Путин.

По думите на руския лидер, страните са обменили мнения по актуалните въпроси от международния дневен ред, включително и за ситуацията в Близкия изток и Северна Африка, както и по „острата миграционна криза“.

„Нашето мнение е, че за да се разреши проблемът с бежанците е необходимо, на първо място, да се постигне политическо разрешаване на конфликтите в Сирия, Либия и другите страни, гражданите на които войната и разрухата са ги принудили да напуснат домовете си. Трябва заедно да се борим с тероризма, да съдействаме за връщането на близкоизточния регион към мирен нормален живот“, подчерта Путин.

Руският президент се отнася с разбиране към възгледите на Унгария, съвпадащи с общоевропейските, за разрешаване на кризата в Близкия изток. „Ние изказахме своите съображения по повод на причините за кризата с бежанците в Европа, и както ми се струва, вижданията ни в значителна степен съвпадат“, каза руският лидер.

„Ние (Русия) не се намесваме в тези въпроси. Знаем, че вътре в самия Евросъюз се водят съответните дискусии по този проблем“, отбеляза Путин, като призна, че „позицията на Унгария и нейния премиер, заключаваща се в отстояването на европейската идентичност и идентичността на собствената страна и народ, ни е симпатична“.

„Що се отнася до много други аспекти, свързани с политическото разрешаване на кризата в Близкия изток, с провеждането там на военни операции, то господин премиерът на Унгария се придържа към позицията, формулирана от Евросъюза като цяло, и ние се отнасяме към това с разбиране“, подчерта руския президент.