Путин: Русия и САЩ носят особена отговорност за поддържането на международната сигурност

Русия и САЩ носят особена отговорност за поддържането на международната сигурност. Това заяви руският президент Владимир Путин днес в Кремъл, където държавният глава прие акредитивните писма на 15 нови посланика на чужди държави, в това число и на представителя на американското дипломатическо ведомство Джон Тефт. Мястото на американския посланик в РФ бе вакантно от февруари тази година.

В обръщение към дипломатите руският президент отбеляза, че Русия е заинтересована в развитието на сътрудничеството, както с Изтока, така и със Запада.

„Нашата стратегическа задача е неизменна и се състои в създаването на перспектива за единно икономическо пространство от Атлантика до Тихия океан”, подчерта Путин.

Руският държавен глава заяви също, че Русия е готова за взаимодействие със САЩ в различни насоки на принципите на равенството, уважаването на интересите и ненамесата във вътрешните дела.

„Ние сме готови за практическо взаимодействие с американските партньори в най-различни насоки – на принципите на уважаването на интересите, равноправието и ненамесата във вътрешните дела”, заяви президентът.

Путин подчерта също, че САЩ искат да подчинят Русия на своето влияние и за нейна сметка да разрешат проблемите си. „Никога и на никого в историята по отношение на Русия не се е отдало това, и никога няма да се отдаде”, каза Путин.

По време на церемонията в Кремъл днес руският президент отбеляза, че САЩ и Русия носят особена отговорност за поддържането на сигурността и стабилността в света.

„Ние изхождаме от това, че Русия и Съединените Щати носят особена отговорност да поддържането на сигурността и стабилността, за противодействието на глобалните предизвикателства и заплахи”, подчерта Путин.

Новият американски посланик Джон Тефт вече е работил в Москва. В периода 1996-1999 г. той е изпълнявал длъжността заместник-началник на американската дипломатическа мисия в Русия. Бил е и ръководител на американското дипломатическо представителство в Украйна по време на събитията на Евромайдана, както и в Грузия по време на нахлуването й в Южна Осетия.

Предишният американски посланик Майкъл Макфол напусна поста си предсрочно през февруари тази година. Като причина за оттеглянето си Макфол изтъкна продължителната раздяла със семейството. В продължение на близо половин година САЩ нямаха представител в Москва.