Путин: Русия и Китай са против всякакви опити за фалшифициране на историята

Русия и Китай са категорично против всякакви опити за фалшифициране на историята и реабилитация на нацизма, заяви руският президент Владимир Путин след преговори с председателя на КНР Си Дзинпин.

Путин припомни, че през Втората световна война Русия и Китай са понесли най-големи загуби.

„Затова сега ние сме против всеки опит за реабилитация на нацизма и милитаризма, против фалшифицирането на историята“, заяви руският президент.

По неговите думи, общото героично минало се е превърнало в добра основа за построяването на взаимноизгодни добросъседски отношения през ХХI век.

„Газпром“ и китайската компания CNPC подписаха договор за условията за доставка на газ по „западния маршрут“. Документът бе подписан по време на преговорите между руската и китайската делегации. Президентът на РФ Владимир Путин и председателят на КНР Си Дзинпин също подписаха съвместно заявление за сътрудничество в рамките на ЕАИС и проекта „Пътят на коприната“.

„Подписването на двата проекта за ЕАИС и „Пътят на коприната“ означава изход на ново ниво на партньорство и по своята същност означава общо икономическо пространство на континента“, каза руският президент. Той отбеляза, че на тази тема е било отделено особено внимание по време на преговорите. „Проектите за ЕАИС и „Пътят на коприната“ могат хармонично да се допълват един друг“, убеден е президентът.

„Великият път на коприната“ е проект за създаването на транспортен, енергиен и търговски коридор между страните от Централна, Южна Азия и Европа, наречен така в чест на действащите от II в. пр.н.е. маршрути от Китай в Европа. Проектът е насочен към засилването на научно-техническото сътрудничество и задълбочаването на икономическото взаимодействие между държавите. Идеята за създаването на проекта е предложена от председателя на КНР Си Дзинпин през септември 2013 г.

За КНР една от основните цели за реализацията на проекта е съкращаването на сроковете за доставка на стоки от Китай в Европа (от 45-60 дни до 10-13 дни).

В основата на реализирането на наземната част от „Великия път на коприната“ лежи строителството на три железопътни коридора (северен, преминаващ в това число и през територията на РФ, централен и южен), които впоследствие ще се превърнат в основа за развитието на другите видове транспорт, включително и автомобилния. Тяхното строителство е необходим етап от реализирането на проекта.

В момента точният маршрут, по който ще премине новият „Велик път на коприната“, не е разработен докрай и се проучват различни варианти. Планира се и морските, и сухопътните коридори да имат крайна точка във Венеция.