Путин: Русия защитава своята самостоятелност и правото си на съществуване

Руският президент Владимир Путин, коментирайки стремежите на Запада да окажат влияние върху Русия, заяви, че винаги ще има опити да оковат мечката със синджир и да я превърнат в плашило.

По време на ежегодната пресконференция, която се състоя днес, отговаряйки на въпрос, дали санкциите срещу Русия са цената, която Русия трябва да плати за присъединяването на Крим, руският президент отвърна, че „това е отплатата за естественото ни желание да се самосъхраним като нация, като цивилизация, като държава”.

„След разпадането на Съветския Съюз ние абсолютно се разкрихме пред нашите партньори. И какво видяхме? Пряката и пълна подкрепа на тероризма в Северен Кавказ? Това какво е, нима партньорите постъпват така? По всеки въпрос, каквото и да правим, ние винаги срещаме проблеми с опониране и борба с нас”.

„Нека си спомним, как страната се готвеше за Олимпиадата през 2014 г. С какво желание и ентусиазъм ние работихме, за да създадем празнична атмосфера не само за нашите любители на спорта, но и в цял свят

Но ето това е очевиден факт – бяха предприети безпрецедентни опити, видимо координирани, да се дискредитира както подготовката, така и самата Олимпиада. Това е очевиден факт. Но защо? Кому е нужно това? И така до безкрай”, отбеляза руският държавен глава.

„Аз дадох пример и си се сетих за нашия най-разпознаваем символ – мечката, която пази тайгата. Знаете ли каква е работата? Ако продължим с тази аналогия, на мен самия понякога ми идва наум следната мисъл: може би, нашата мечка трябва да поседи спокойно, да не гони прасета из тайгата, а да се храни с плодове и мед. Може би тогава ще я оставят на мира?

Няма да я оставят, защото винаги ще се стремят към това, да я оковат със синджир. А веднага щом успеят да я вържат, ще й извадят и зъбите, и ноктите. В днешното разбиране това са силите на ядреното сдържане. Щом това, да не дава Господ, се случи, и мечката вече е ненужна, тайгата веднага ще бъде разграбена.

Нали ние вече чухме многократно, че е несправедливо това, че Сибир, заедно с всичките му неизмерни богатства, целият принадлежи на Русия. Как така е несправедливо? А да се откъсне от Мексико Тексас е справедливо? А това, че ние сме собственици на собствената си земя е несправедливо, и трябва да го раздадем. А после, след като извадят ноктите и зъбите на мечката, тя вече няма да е необходима. Ще я превърнат в плашило, и край”, подчерта Путин.

Руският президент Владимир Путин счита, че сегашното положение на икономиката в Русия само една четвърт се е влошило заради въведените против страната западни санкции.

„Ако смятаме, че един от проблемите, които имаме, в това число и в икономиката, е резултат от санкциите – така е. От общия обем на проблемите ни, условно казано 25% е влиянието на санкциите, 25-30%“, каза Путин.

При това, руският президент счита, че смяната на икономическата конюнктура ще накара руските компании да преориентират бизнеса си към несуровинните отрасли, и това внася оптимизъм.