Путин: Русия е способна да отстоява националните си интереси

Русия е способна да отстоява националните си интереси, и никакви заплахи не са в състояние да накарат руските граждани да се откажат от своите ценности и идеали. Това заяви руският президент Владимир Путин в Деня на народното единство, съобщи РИА Новости.

„Тази година ние трябваше да се изправим пред трудни предизвикателства, и Русия доказа, че е способна да отстоява националните си интереси и, както неведнъж се е случвало, на изпитанията на историята нашият народ отговори с консолидация, нравствено и духовно издигане. Стремежът към справедливост и към истината винаги е бил на почит в Русия, и никакви заплахи не могат да ни накарат да се откажем от своите ценности и идеали”, заяви руският държавен глава по време на тържествения прием по случай националния празник.

Путин отбеляза, че Денят на народното единство „показва предаността на нашия народ към страната, родната земя”, че неразрушимостта на такава връзка, отговорност за Отечеството „винаги са служили за основа за независимостта и суверенитета на Русия, а патриотизмът и любовта към Отечеството столетия са сплотявали нашата многонационална страна”.

„Неслучайно празникът е в деня на ключовото събитие в нашата история, когато народът сложи край на трагедията от Смутното време”, каза още Путин. „Болката за страната, за враждата, за безволната власт, за предателството на родината, обедини тогава хората от различни националности и вероизповедания”.

Руският президент отбеляза, че оттогава са минали повече от четири века, но драматичните събития от онова време остават като вечен исторически урок, „назидание за всички поколения, които трябва свято да пазят и защитават своите национални интереси, че тяхното забвение може да поведе страната към пропастта на разпада и гибелта, че нейният суверенитет има същата фундаментална ценност, както свободата и демокрацията”.

Путин подчерта, че този празник възстановява връзката между времената и пробужда в руските граждани чувство за съпричастност към историята на Русия и великата й култура, обединяващи милиони хора в цял свят.

Руският държавен глава допълни, че високо цени посветителската дейност на присъстващите на приема руски и чужди граждани, вниманието към руския език и „принципната позиция – да се казва истината за живота в съвременна Русия”.