Путин: Русия е подготвена за ниските цени на енергоносителите

В навечерието на срещата на G20 в австралийския град Брисбън руският президент Владимир Путин даде интервю за ТАСС, в което заяви, че Русия се готви за рязко падане на цените на нефта, и изрази съжаление, че днешният свят живее „от избори до избори”.

Путин определи срещата на върха като необходима, защото тя е „площадка, където може да се срещнем и да обсъдим и двустранните отношения, и глобалните проблеми, и дори да се разработи някакво общо разбиране за това, в какво се състои проблемът и как да бъде разрешен”.

Руският президент отбеляза, че няма намерение да повдига въпроса за санкциите срещу Русия, но въпреки това подчерта, че въвеждането на ограничителните мерки противоречи на „принципите на работа на „двадесетте”, дори на принципите на СТО, Общото споразумение за тарифите и търговията (ГАТТ). Някога Съединените Щати създадоха тази организация, а сега самите те грубо нарушават принципите й. Това е вредно, и разбира се, носи определен ущърб и за нас, но е вредно и за самите тях, защото в своята същност, подкопава цялата система от международни икономически отношения”.

„За съжаление, днешният свят живее в условията на много органичен хоризонт на планиране, особено в сферата на политиката и сигурността. Всички живеят от избори до избори. А това е много малък хоризонт на планиране и не дава възможност да се погледне с перспектива към по-далечното бъдеще. Това е лошо. Но аз разчитам на това, че ние ще поговорим по този въпрос”.

Руският държавен глава потвърди готовността на Русия за падане на цените на нефта.

„Да, ние сме готови. Ние обмисляме всички сценарии, в това число и за така нареченото катастрофално понижаване на цените на енергоносителите, което е напълно възможно. И Министерството на икономиката, и финансовото министерство, и правителството като цяло, проследяват развитието на икономиката по всеки един от тези сценарии.

Ние сме нефтодобивна страна и много внимателно се отнасяхме към своите резерви. У нас те са достатъчно големи, което ни позволява да сме сигурни в това, че ние абсолютно точно ще изпълним социалните си задължения”.