Путин: Русия е за стабилизирането на световната арена

По време на церемонията по връчването на акредитивни писма от посланици на други държави в Москва, руският президент Владимир Путин заяви: «Русия винаги е била и остава надежден доставчик на енергийни ресурси в Европа и има твърдото намерение да изпълнява задълженията си и по-нататък», предаде РИА Новости.

Той напомни, че в началото на седмицата е посетил Австрия, която е станала първата западна държава, подписала договор за купуване на природен газ от бившия СССР.

„Ние стабилно и изцяло изпълняваме задълженията си по износа на енергийни ресурси и имаме намерение да постъпваме така и занапред“, подчерта днес, на 27 юни, руският лидер.

«Натрупването на кризисните явления в международната политика е неоспорим факт. Нараства дефицитът на доверие. Не са ликвидирани дисбалансите в глобалната икономика и финансите, увеличава се разривът в равнището на развитие между страните», заяви още Путин.

«Очевидно е, че за да бъдат решени многобройните предизвикателства и рискове, всички ние трябва да бъдем заедно. Русия е за укрепване на световната арена в обстановката на откритост, а също за решаването на съществуващите проблеми, което е възможно само и единствено с политическо-дипломатически методи”, подчерта руският президент.

Владимир Путин посочи, че Германия е най-важен партньор на Русия относно въпросите за укрепването на мира, глобалната и регионалната стабилност.