Путин: Русия е загрижена от милитаризирането на Украйна

В интервю за водещия египетски вестник „Ал Ахрам“ в навечерието на посещението си в Кайро президентът на Русия Владимир Путин разказа за кризата в Украйна и влиянието нефтените цени върху руската икономика.

Москва е загрижена от стремителното милитаризиране на Киев в момент, когато украинската икономика е в едно плачевно състояние, каза Владимир Путин. Той посочи като доказателство статистични данни, съгласно които през 2014 година военният бюджет на Украйна е нараснал с почти 41%. През текущата година военният бюджет, съгласно предварителни данни, ще се увеличи над 3 пъти и ще състави повече от $3 милиарда, добави руският лидер. Той изтъкна, че икономиката на Украйна се поддържа основно за сметка на международни средства, в това число руски.

„Украинската криза е следствие на опитите на САЩ да натрапват своята воля“

Руският президент отбеляза, че ултранационалистите тласнаха Украйна на ръба на катастрофата, а политиката на „партията на войната“ в Киев може да я докара до национална катастрофа.

„Украинската криза възникна не по руска вина. Тя е следствие на опитите на САЩ и западните им съюзници – сметнали се за победители в „студената война“ – да натрапват навсякъде своята воля“ – каза Владимир Путин в интервюто.

Той напомни, че обещанията на Северноатлантическия алианс (дадени още на съветското ръководство) да не се разширява на Изток, останаха празни думи. А в рамките на програмата на Европейския съюз „Източно партньорство“ бяха предприети опити редица държави на бившия СССР да се поставят пред изкуствения избор – „или с Русия или с Европа“. „Кулминация на тези негативни процеси стана украинската криза“ – заяви президентът на Русия.

„Руската Федерация ще съдейства за устойчиви контакти между Киев и Донбас“

Руската страна е за завързване на устойчиви преки контакти на Киев с Донецк и Луганск, каза Владимир Путин. „Сега трябва да се направи всичко страните на конфликта да седнат на масата за преговори. Във връзка с това Русия е за продължаване на работата в рамките на Контактната група“ – отбеляза Владимир Путин.

„Падането на нефтените цени се отрази върху Русия, но имаме план за действия“

Върху Русия, разбира се, се отразява падането на нефтените цени, но с подобни проблеми страната се сблъсква не за първи път и ние имаме съответен план за действия, каза президентът Путин.

„Русия е активен участник на световните икономически отношения. Разбира се, че върху руската икономика се отразяват резките колебания на глобалната конюнктура, особено такива, като двукратното падане на нефтените цени“ – каза Владимир Путин. Но Русия има опит за преодоляване на предишната криза от 2008-2009 година. „Русия е натрупала значителни резерви, които позволяват да се преодолява действието на негативните фактори“ – каза президентът. Според него, предвижда се подкрепа на реалния сектор на икономиката и системно значимите кредитни организации, както и мерки за съдействие на заетостта на населението и подкрепа на дребния и средния бизнес./ Гласът на Русия