Путин: Русия винаги ще намери адекватен отговор на всеки външен натиск

Русия винаги ще намери адекватен отговор на всеки външен натиск. Това заяви в петък руският президент Владимир Путин време на тържествен концерт, посветен на Деня на защитника на Отечеството.

„Никой не бива да има илюзията, че може да постигне военно превъзходство над Русия и да й окаже някакъв натиск. За подобни авантюри ние винаги ще имаме адекватен отговор. Нашите войници и офицери са доказали, че са готови да действат решително, сплотено, професионално и мъжествено, изпълнявайки най-трудните нестандартни задачи, както подобава на калената боеспособна съвременна армия, която пази своите традиции и воински дълг“, каза Путин.

Руският държавен глава отбеляза също, че руската армия „непрекъснато се усъвършенства, отговаряйки на най-съвременните изисквания“. Путин подчерта, че през последните години е направено много за повишаването на ефективността на системата за военно управление.

„Успешно се реализира мащабната програма за превъоръжаване на армията и флота, в това число активно се усъвършенстват системата за военно-космическа отбрана и ядрените сили. Това е гаранция за глобален паритет“, каза руският президент, като допълни, че Русия и в бъдеще ще прави всичко възможно военните сили да увеличават своя потенциал.

Путин отбеляза, че в Русия винаги високо са ценили военното дело. „Нашият народ винаги се е гордеел с великите си безстрашни воини. В различните исторически епохи те не са позволявали на врага да покори Русия, защитавали са я от нашествия, жертвали са се за всеки сантиметър от родната земя“, каза Путин.

„Наближава 9 май и ние тържествено ще отбележим 70-тата годишнина от Великата Победа над нацизма. Това е свят за нас празник. Именно народът, армията на Съветския Съюз, са внесли решаващия принос при разгромяването на нацизма. Благодарение на храбростта на войниците и офицерите край Москва и Сталинград, на Курска дъга, край Варшава, в Ленинград и край Ленинград, в Будапеща или в Берлин са били разгромени основните части на агресора. В тежките боеве нашите войски не само са прогонили нацистите от земите ни, но и са изпълнили великата освободителна мисия, избавили са от робство европейските страни, а след това са нанесли удар върху агресора и в Далечния Изток, поставили са победната точка във Втората световна война“, подчерта още Путин.

Руският президент допълни също, че „това е нашата победа, нашата история, която ние ще отстояваме от лъжи и забвение“.