Путин: Решението на Порошенко за икономическа блокада на Донбас е голяма грешка

Решението на Киев за икономическа блокада на Югоизточна Украйна е огромна грешка, но ситуацията в страната като цяло има добри перспективи за урегулиране. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на пресконференция след участието си в срещата на върха на Г-20, предаде ТАСС.

Въпреки разпространените очаквания, украинският въпрос не се отрази на официалните дискусии и на решенията в рамките на срещата на Г-20. Той фигурира обаче на всички двустранни срещи на руския държавен глава в Бризбейн.

„По време на официалните дискусии в рамките на срещата въпросът за Украйна изобщо не бе засегнат, дори не се спомена”, заяви Путин по време на пресконференцията. Затова, според него, „всички двустранни срещи бяха посветени на практика изцяло на проблемите, свързани с Украйна”.

„Трябва да кажа, че разговорите бяха много откровени, съдържателни и, според мен, полезни, – подчерта руският президент. – Струва ми се, че ние можехме по-добре да се разберем, те да разберат мотивите за действията на Русия, и до мен достигна загрижеността на тези колеги, с които се срещнах”. „Мисля, че това ще ни помогне”, уверен е Путин. „Би ми се искало ние заедно, разбира се, в това число и с украинските партньори (а без Украйна нищо не може да бъде решено), да направим това, колкото се може по-бързо, и при всички случаи Русия ще се стреми към това”, подчерта президентът.

Путин съобщи, че възнамерява да обсъди с украинския президент Петро Порошенко неговото решение за икономическа блокада на Югоизточна Украйна, което руският държавен глава смята за погрешно.

„От медиите аз научих, че украинският президент е издал указ за икономическа блокада на югоизточните региони – Луганска и Донецка област, – заяви Путин. – Струва ми се, че това е голяма грешка”.

„Аз не разбирам, защо днешните киевски власти със собствените си ръце отрязват тези територии. Тоест мога да разбера – спестяват пари, но нито времето, нито ситуацията са подходящи за това”, отбеляза руският президент.

„Вчера по време на двустранните срещи с европейските партньори заявих, че не трябваше да бъде допуснат подобен развой на събитията. И това се случи”, заяви още Путин.

Президентът изрази надежда, че животът ще внесе своите корекции в действителността.

„Ситуацията като цяло, според мен, има добри перспективи за урегулиране, колкото и да изглежда странно”, заяви Путин. Според него, обаче, създадените от двете страни структури „биха могли с по-голяма отговорност да решават стоящите пред тях задачи, имайки предвид, преди всичко интересите на хората”.

„Това е най-важното”, подчерта руският държавен глава.

„За Русия е важно едно – интересите на хората, живеещи в Украйна, в това число и в югоизточните региони”, заяви президентът. Жителите на цяла Украйна трябва да се ползват с равни права и законните им искания да бъдат реализирани, допълни още Путин.

Темата за санкциите срещу Русия също е била част от обсъжданите по време на срещата на върха на Г-20 в Бризбейн, поясни руският президент. Според него, темата е „засегната, но в общ план”.

„Санкционните мерки вредят на всички – и на тези, по отношение на които се опитват да ги наложат, и на тези, които ги въвеждат. Тук, според мен, има едно общо разбиране, че тази теза не само има право на съществуване, а дори е единствената вярна”, поясни Путин, като допълни, че лидерите са разговаряли и за това, какво е необходимо да се предприеме, за да се излезе от тази ситуация.