Путин разкритикува ЕС и САЩ за подкрепата на държавния преврат в Украйна и разкри защо Русия симпатизира на Тръмп

В нов откъс от документалния филм-интервю на известния американски кинорежисьор Оливър Стоун президентът на Русия отговори на най-острите въпроси. Събеседниците разговаряха, включително, и за държавния преврат в Украйна и неговите последствия.

В САЩ по кабелния телевизионен канал Showtime показаха третата част от документалния филм на Оливър Стоун „Интервю с Путин”. Президентът на Русия подчерта, че ЕС и САЩ не са пожелали да разберат основната причина за политическата криза в Украйна и са подкрепили държавния преврат и силовото завземане на властта в страната.

Американският режисьор съобщи на президента на Русия, че в западните медии историята за това, което се е случило в Украйна, се представя сякаш Виктор Янукович „е изоставил Киев” и е избягал.

„Тази версия цели да оправдае подкрепата за преврата. Той само отиде във втория по големина град в страната за вътрешнополитическо мероприятие и въоръжени хора превзеха резиденцията на президента. Ако в САЩ превземат Белия дом, това как би се нарекло. Държавен преврат или нещо друго?”, каза Путин.

Путин припомни и за други събития от украинския държавен преврат, за които западните медии не обичат да говорят. „Стреляха по генералния прокурор, раниха служител от неговата служба за сигурност. По кортежа на самия президент Янукович също стреляха. Това не е нищо друго, освен вземане на властта със сила”, каза Путин.

Путин също обясни как руските власти са взели решение да предоставят убежище на семейството на Виктор Янукович и на самия законно избран президент на Украйна. „Янукович с руска помощ достигна до Крим, който по онова време бе част от Украйна. Там той прекара не по-малко от седмица. Просто стана очевидно, че, ако Янукович попадне в ръцете на участниците в преврата, те просто ще го убият. Разбира се, може всичко да се преиначава, може и да се лъжат милиони хора, използвайки монополното право на средствата за масова информация. Но в крайна сметка, според мен, за обективния наблюдател все пак ще стане ясно какво точно се е случило. Случи се държавен преврат”, каза руският президент.

Президентът на Русия отговори и на други въпроси на Оливър Стоун, включително обясни и причините за симпатиите на руснаците към президента на САЩ Доналд Тръмп. По думите му, Тръмп е спечелил руснаците със своите предизборни обещания и готовност да възстанови приятелските отношения между двете държави.

„Разбира се, че ние симпатизираме на господин Тръмп и в момента го прави, защото той публично заяви готовността и желанието си да възстанови руско-американските отношения. И когато журналисти от различни страни се опитваха да ми задават въпроси, мислейки си, че ще ме вкарат в ъгъла, аз постоянно питах: А вие против ли сте добрите отношения между Русия и САЩ? Ние, разбира се, трябва сега да погледнем как на практика ще се развиват нашите отношения в бъдеще. Тръмп говори за възстановяване на икономическите връзки, за съвместна борба с тероризма, това лошо ли е?”, каза Путин.

Като груба стратегическа грешка определи руският президент Владимир Путин решението на САЩ за разгръщане на американски системи за противоракетна отбрана до границите на Русия. По думите на Путин, САЩ със своите действия стартира нова надпревара във въоръжаването. Руският президент бе категоричен, че Русия ще бъде принудена да развива своите системи за ПРО в отговор на действията на САЩ.

„На всичките тези действия Русия ще даде адекватен отговор. Това няма да означава нищо друго, освен поредна надпревара във въоръжаването. При това нашият отговор ще бъде доста по-евтин”, каза той.

Руският президент припомни също, че руските власти са предлагали на Вашингтон и европейските партньори да разработят съвместна система за ПРО, но са получили отказ.

Източник: Блиц