Путин: Пътят към урегулирането на конфликта в Украйна е чрез минските договорености

Руският президент Владимир Путин смята закона за статута на Донбас за стъпка в правилната посока, въпреки че документът не е съвсем идеален.

„Запознат съм с реакциите и оценките напредставителите на Новорусия. Навярно документът не е идеален, но това е стъпка в правилната посока, и ние разчитаме, че и това също ще бъде използвано за окончателното разрешаване на проблемите в сферата на сигурността”, заяви Путин пред журналисти.

Миналата седмица украинският президент Петро Порошенко прие закон за особения статут на районите в Донбас. Законът е валиден в срок от три години и предвижда създаването на доброволна народна милиция и назначаване на ръководители на прокуратурата и съда, отчитайки мнението на местните власти.

Лидерът на ДНР Александр Захарченко заяви, че този закон ще бъде игнориран, тъй като Новорусия е направила вече своя избор в полза на независимостта.

Руският президент Владимир Путин след срещата с украинския си колега Петро Порошенко в Милано отбеляза, че за ориентир при урегулирането на конфликта в Украйна трябва да послужат минските договорености.

„За ориентир при урегулирането на Украйна трябва да послужат, разбира се, минските договорености. Искам да отбележа, че тези договорености, за съжаление, не се изпълняват напълно нито от едната, нито от другата страна. Тоест нито представителите на опълчението на Новорусия, нито представителите на Украйна  изпълняват докрай тези договорености”, подчерта Путин пред журналисти.

„Изхождам от това, че всички страни ще се стремят към изпълняването на тези договорености”, допълни още руският държавен глава.

Линията на разграничаване в Източна Украйна трябва да бъде проведена окончателно, и това трябва да бъде сторено колкото се може по-скоро, за да бъде прекратени военните сблъсъци, смята още Путин.

„Линията на разграничаване трябва да бъде продължена докрай, трябва да бъде изпълнена. И това е нещото, което би дало възможност да бъде прекратен обстрела и гибелта на мирни, за нищо не виновни, хора”, добави Путин.

Според руския президент това трябва да бъде изпълнено колкото се може по-скоро.

По-рано в петък по време на срещата на АСЕМ в Милано Русия, Франция, Германия и Украйна заявиха готовност да предоставят допълнителни безпилотници за осигуряването на мониторинг за съблюдаване на примирието между страните в конфликта в източната част на Украйна.