Путин: Първоизточникът на кибератаката са спецслужбите на САЩ

Първичният източник на глобалната кибератака на 12 май са специалните служби на САЩ, каза руският президент Владимир Путин по време на разговор с журналисти на форума „Един пояс, един път„, който се провежда в Пекин.

Той уточни, че ръководството на Microsoft е съобщило кой е източникът на атаките, засегнали компютри в 150 държави по света. „Русия няма абсолютно нищо общо“, категоричен е руският държавен глава, цитиран от пресслужбата на Кремъл.

Путин посочи пред журналистите в китайската столица, че преди години Москва е предложила сътрудничество на САЩ в областта на киберсигурността, но това предложение е било отклонено. Предишната администрация в Белия дом е посочила, че ще преразгледа предложението, но до там така и не се е стигнало.

За него обаче проблемът е сериозен и изисква мерки на политическо ниво, както и разработване на система за защита от подобни атаки.

„Това е най-доброто отражение на реалността по този въпрос и по този проблем, който се заключава в това, че винаги се търсят виновните там, където те не са“, каза още руският президент в коментар на публикации в британски медии, сочещи „ръката на Кремъл“ в тази кибератака.

Путин обясни още, че е имало атаки и срещу руски учреждения – банки, системата на здравеопазването и т.н, но без съществени щети.

Източник: Инвестор.бг