Путин проведе еднодневна работна визита в Техеран

Руският президент Владимир Путин проведе в понеделник еднодневна работна визита в Техеран, предаде ТАСС. В столицата на Иран руският лидер прие участие в срещата на върха на Форума на страните-износителки на газ (ФСИГ) и проведе редица двустранни срещи, включително и с ръководството на Ислямската република.

Предишното посещение на Путин в Иран е през 2007 г.

Както съобщи помощникът на президента Юрий Ушаков, в програмата на руския държавен глава е била планирана реч на пленарната сесия на срещата на върха. Представителят на Кремъл не разкри съдържанието на изказването, но подчерта, че Москва „изцяло подкрепя“ тезата, формулирана като тема на техеранската среща на върха, а именно: „Природният газ – най-доброто гориво за устойчив ръст“.

По думите на Ушаков, участниците в срещата ще обсъдят перспективите за развитието на глобалния газов пазар и стимулирането на потреблението на газ като най-достъпен, икономически изгоден и екологично чист вид енергоресурс.

„Ще се проведе обмен на мнения по текущите проблеми, стоящи на пътя на развитието на газовия отрасъл. Особено внимание ще бъде отделено на възможните координирани стъпки за насърчаване на интересите на страните-производители. Ще стане дума и за запазването на практиката на дългосрочните договори за доставка на газ и справедливо разпределяне на рисковете между доставчиците и потребителите на горивото“, заяви помощникът на руския президент.

Като резултат от срещата на върха се очаква приемането на съвместна Декларация, в която ще бъдат отразени основните позиции на страните-участнички във Форума по приоритетните въпроси на сътрудничеството в газовата сфера.

В понеделник в Техеран Путин се срещна с Върховния ръководител на Иран аятолах Али Хаменей и президента на Ислямска република Иран Хасан Рухани.

По думите на Ушаков, голямо внимание на преговорите с иранското ръководство е отделено на актуалните международни проблеми: „разрешаването на конфликта в Сирия, реализирането на Съвместния всеобхватен план за действие по отношение на иранската ядрена програма, борбата с тероризма, и в частност, противодействието на забранената в Русия терористична групировка „Ислямска държава“.