Путин пристигна в Куба

Руският президент Владимир Путин пристигна с официална визита в Куба, предде ИТАР-ТАСС.

Главната причина за посещението на президента на Русия в Латинска Америка е срещата с лидера на кубинската революция Фидел Кастро, както и преговорите с председателя на държавния съвет и Съвета на министрите Раул Кастро. Очаква се подписване на цял пакет от документи, отбеляза РИА Новости.

Същевременно, Путин подписа закон, съгласно който Русия опростява 90% дългове на Куба пред СССР, съобщиха от пресцентъра на Кремъл. Преди това документът е бил приет и одобрен от руския парламент.

Напомняме, че общата сума на дълговете на Куба по кредитите съставлява $35,2 милиарда. Половината от тях са лихви върху основния дълг. Близо 10% от дълговете ($3,5 милиарда) ще бъдат вложени в съвместни инвестиционни проекти.

Москва и Хавана, по-специално, изработват проект за създаване на промишлена кооперация в рамките на особената икономическа зона „Мариел“.

Освен това Куба планира да купува в Русия самолети Ил-96-300, Ан-148 и хеликоптери Ми-171. Двустранният стокооборот на Русия и Куба през 2013 година състави $185 милиона, предаде Гласът на Русия, позовавайки ес на съобщението на РИА Новости.