Путин пристигна във Виена

„Газпром” и ОMV подписват договора за „Южен поток”

Днес руският президент Владимир Путин е на официално еднодневно посещение в Австрия. Той пристигна в Австрия по покана на федералния президент на страната Хайнц Фишер, съобщи пресслужбата на Кремъл.

„В дневния ред е включен широк спектър от въпроси на двустранното сътрудничество и актуални международни проблеми”, се подчертава в съобщението на руското ведомство.

Ще се състои разговор с федералния канцлер на Австрия Вернер Файман. Планирана е среща на представители от руски и австрийски делови кръгове.

Освен това, руският президент ще се срещне с председателя на ОССЕ Дидие Буркхалтер. Предполага се, че главна тема на техните преговори ще стане ситуацията в Украйна.

Също така, руският „Газпром“ и австрийската енергийна компания OVM подписват договора за изграждане на „Южен поток“.Външният министър на Австрия Себастиян Курц, както и директорът на OMV защитиха спорния енергиен проект. „Нуждаем се не просто от повече доставчици, но и от повече маршрути, по които енергията да достига до нас“, каза Курц в понеделник в Люксембург. Той допълни, че „поне пет европейски държави“ подкрепят „Южен поток“.

Директорът на OMV Герхард Ройс призова за ускорени преговори за одобряване на „Южен поток“. Според него е нереалистично да се мисли, че Европа може изцяло да се откъсне от руските енергийни доставки.

„Една трета от газа ни идва от Русия, в някои региони дори 100%, а в замяна Европа изпраща автомобили и машини в Русия“, казва Ройс. „Тази икономическа интеграция не трябва да се превръща в политически футбол, тъй като нашата икономика и просперитет се базират на това“, подчерта той.

„Ако можем да получим големи количества газ от един определен регион, трябва да дадем шанс на инвеститорите да изграждат тръбопроводи. Затова преговорите за „Южен поток“ трябва да бъдат ускорени, а не замразявани“, казва още Ройс.

Както обяви съветникът на Путин Юрий Ушаков миналата седмица, споразумението между акционерите ще бъде подписано между директора на „Газпром“ Алексей Милер и шефа на OMV Герхард Ройс.