Путин пристига на посещение в Индия

Индия и Русия вероятно ще укрепят енергийното сътрудничество помежду си днес, когато премиерът Нарендра Моди приема на официално посещение президента Владимир Путин, прогнозира агенция Reuters.

Очаква се да бъде положена основата за две петролни споразумения, както и да се определи маршрутът на първи тръбопровод между двете държави.

Все пак документът за сътрудничеството вероятно няма да съдържа много детайли, тъй като все още се договарят условията, при които индийската петролна и газова компания ONGC Videsh ще придобие дял в петролните находища на „Роснефт“ – „Ванкор“ и „Юрубчено-Тохомское“.

Властите в Ню Делхи изключват налагане на санкции срещу Русия, въпреки че Нарендра Моди започна добри отношения с американския президент Барак Обама, който ще посети Индия през януари.

Путин редовно посещава Индия, откакто стана президент през 2000 година. Търговията между двете държави е на стойност около 10 млрд. долара, но представлява едва една десета от обема на търговията между Русия и Китай.

Според източници от индийските и руските власти стратегическото сътрудничество между двете държави ще обхваща редица сфери – от отбраната до ядрената енергетика и дори диамантите.

„Посещението ще затвърди политическите отношения, както и позицията на Русия като основен доставчик на оръжия за Индия. Освен това ще се разширят отношенията в други сфери като ядрената енергетика“, казва Дмитрий Тренин, директор на московския Карнеги център.

Държавната компания „Роснефт“, която пострада от западните санкции, демонстрира готовност да предлага проекти на Индия.

Някои представители на администрацията в Индия настояват за изграждането на газопровод на стойност 40 млрд. долара, който да доставя петрол от Сибир.