Путин призова Украйна да се противопостави на фашизма

Руският президент Владимир Путин поздрави ветераните от Великата Отечествена война и народа на Украйна по случай 70-ата годишнина от освобождението на територията й от хитлеристките окупатори. В писмото си руският лидер подчертава, че народите на двете страни трябва да пазят традициите на братската дружба, а също да се противопоставят на възраждането на фашистката идеология в Украйна, предаде ТАСС.

„Нашите бащи и деди заедно, рамо до рамо се сражаваха храбро и всеотдайно за свободата и независимостта на Родината. Ние трябва да ценим нашите прекрасни традиции, завещани ни от братската дружба и взаимност. Крайно важно е да се възпитават поколенията с патриотични ценности и активно да се противопоставя на всякакви опити за възраждане на фашистката идеология, на разпалването на етническа омраза и фалшифициране на общата ни история“, цитира поздравителното писмо на Путин пресслужбата на Кремъл.

Руският президент пожела на целия братски украински народ – мир и благоденствие: „В онези години, в тежки и кръвопролитни сражения в Украйна се е проявявала силата на духа и сплотеност на нашия многонационален народ, смелостта и силата на освободителите, партизаните и на всички онези, които се сражаваха и трудиха в името на Победата над фашизма. От цялата си душа пожелавам на украинските ветерани от Великата Отечествена война – добро здраве, благополучие и бодрост на духа, а на целия братски украински народ – мир и просперитет“.

Напомняме, че в края на август президентът Путин сравни действията на украинските военни сили в Източна Украйна с действията на хитлеристките войски на територията на СССР през годините на Втората Световна война.

„За съжаление, това, което се случва ми напомня дори събитията от Втората Световна война, когато хитлеристките окупанти са обкръжавали нашите градове, например, Ленинград и пряко обстрелвали тези населени пунктове и техните жители“, каза тогава Владимир Путин в рамките на младежкия форум «Селигер».

Пои думите му, в Украйна всичко стигна до там, че «и малките населени места и големите градове в момента са обкръжени от украинската армия, която пряко нанася удари по жилищните квартали с цел да разруши инфраструктурата, да потисне волята на противопоставящите се там».

Путин подчерта, че събитията в Украйна са обща трагедия: «Смятам, че това, което се случва в момента в Украйна е огромна наша обща трагедия и трябва да се направи всичко необходимо, за да се прекрати всичко това възможно най-бързо».