Путин призова да се противодейства на опитите за фалшифициране на историята

Трябва твърдо да се противопоставяме на всякакви опити за фалшифициране на исторически факти, необходимо е да се защити истината за Втората световна война. Това заяви руският президент Владимир Путин на международната научна конференция «Ялта-1945» в Крим, съобщи РИА Новости.

„Пред очите ни се разгръща кампания за преразглеждане на резултатите от Втората световна война. Омаловажава се приносът на Червената армия във Великата Победа. При тези обстоятелства не можем да оставаме равнодушни. Ние трябва твърдо да се противопоставим на всякакви опити за фалшифициране на историята и да защитим истината за тази война“, цитира думите на Путин РИА Новости.

Международната научна конференция «Ялта-1945: минало, настояще, бъдеще», която в момента се провежда в Крим е посветена на 70-годишнината от легендарната среща в Ялта на лидерите на страните от антихитлеристката коалиция: СССР, САЩ и Великобритания.

Сталин, Рузвелт, ЧърчилНа снимката: Чърчъл, Рузвелт и Сталин в Ялта. Февруари 1945 г.

Припомняме, че Ялтенската конференция е конференция, включваща трите основни държави от Антихитлеристката коалиция по време на Втората световна война – САЩ, Великобритания и СССР. Провежда се от 4 до 11 февруари 1945 г., като заседанията се водят в двореца Ливадия, близо до Ялта (на Кримския полуостров). В конференцията участват държавните ръководители на страните по това време: президентът на САЩ Франклин Делано Рузвелт, премиерът на Великобритания Уинстън Чърчил и председателят на Съвета на народните комисари на СССР Йосиф Сталин. Освен тях присъстващи са и министрите на външните работи, както и висши военни от трите страни.

Основната цел на конференцията е да бъде дискутиран въпросът за възстановяването и преустройството на държавите в пометената от войната Европа. В рамките на няколко години, с последвалото разделяне на континента вследствие от Студената война, Ялта се разглежда като събитие със спорни резултати.

Ялта е втората от три военновремени конференции между „тримата големи“ (Чърчил, Рузвелт и Сталин). Предхожда я Техеранската конференция през 1943 г., а след нея се провежда Потсдамската конференция през юли 1945 г., на която присъстват Хари Труман (на мястото на починалия Рузвелт), Сталин и Чърчил, който по средата на конференцията е заместен от новоизбрания министър-председател на Великобритания Клемент Атли.