Путин призова БРИКС за сътрудничество в електронната търговия и космическите изследвания

Индийският премиер Нарендра Моди заяви, че лидерите на БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка, са признали единодушно заплахата, на която тероризмът излага икономиките по света, предаде БТА, позовавайки се на „Ройтерс“.

Спонсорите на тероризма са „заплаха за нас, колкото и самите терористи“, каза Моди в заключителното слово пред журналисти след двудневната среща на върха на БРИКС в индийския курорт Бенолим, щата Гоа.

Освен че се ангажират да се борят с трансграничния тероризъм, лидерите на петте страни са взели решения засъздаване на рейтингова агенция и засилване на борбата срещу укриването на данъци, става известно от приетата заключителна декларация, цитирана от Франс прес.

Китайският президент Си Цзинпин отбеляза, че световната икономика остава крехка.

Моди също може да се гордее с икономическите резултати на страната си. Международният валутен фонд прогнозира растеж от цели 7,6 процента на индийската икономика за 2016/2017 г.

Индийският премиер заяви, че е жизненоважно страните от БРИКС да подобрят нивата на сътрудничество, призовавайки за премахване на търговските бариери и за развиване на инфраструктурата.

Руският президент Владимир Путин също прикани за по-широко сътрудничество, особено в електронната търговия и космическите изследвания. Той коментира, че общият интерес на БРИКС от решаване на сложни проблеми вдъхва оптимизъм, предаде ТАСС. По думите му в основата на интересите на групата са сходствата в икономиките им и задачите, пред които са изправени.

Руския лидер припомни, че БРИКС вече има собствена банка, фонд за национални валути, чийто обем ще се увеличава, както и че се планира да бъдат създадени единни технически стандарти и митническо сътрудничество. Путин съобщи също, че Русия и Индия ще работят за увеличаване на обхвата на ракетите „Брамос“ и за създаване на самолети от пето поколение. Вчера стана известно, че Русия ще достави на Индия зенитно-ракетни системи С-400 „Триумф“ и фрегати, а ввете страни ще създадат смесено дружество за производство на хеликоптери в Индия.

Освен декларацията, в която БРИКС потвърди централната роля на ООН в многополюсния свят и се обяви
за мирно уреждане на конфликти, лидерите приеха и общ план за действия по нейното изпълнение, конкретизиращ работата на организацията за предстоящата година.

Одобрен е меморандум за разбирателство за създаване на платформа за изследвания в селското стопанство,позиция на Комитета по митническо сътрудничество в БРИКС, както и меморандум за разбирателство между дипломатическите академии на петте страни членки.

Групата БРИКС, която има дял от 53 процента от населението на планетата и около 16 трилиона долара БВП, бе създадена през 2011 година като баланс на тежестта на Запада, припомня АФП.